Dnes Prague Edition

I borcům občas dojdou síly a potřebují pomoc

- Jan Palička

Bylo mu čtyřiadvac­et, když si připustil: „Osud neporazím, svůj sen si nikdy nesplním.“Talentovan­ý záložník Petr Himl, kterého si chválili ve Spartě i Bohemians, měl tolik trablů, že nemohl dál. Operace kolen, výrony kotníků, svaly mu praskaly. „Zoufalství. Někdo řeší frustraci alkoholem nebo léky. Já se uzavřel do sebe. Obrátil jsem se k léčitelům a snažil se pochopit, co se děje,“vypráví.

Ještě pořád smířený není, pochopil však, že fotbal už smyslem jeho života nebude. Místo toho založil zdravotní agenturu Fall & Get Up. Spadni a vstaň! Nasmlouval si všemožné lékařské odborníky, kteří na vyzvání pomáhají nejen sportovcům. Ortopedi, chirurgové, psychologo­vé, psychotera­peuti...

Pomůžete i s depresemi?

První krok musí udělat hráč. Musí si připustit, že má problém, a musí chtít ho řešit. Pokud řešení oddaluje, nevědomky si ubližuje víc a víc.

Fotbalový reprezenta­nt Rajtoral se rozhodl spáchat sebevraždu.

Vidět do hlavy fotbalisty, který je známý, je strašně složitá záležitost. Traduje se, že lidé na takové úrovni, se šťastnou tváří a spoustou peněz, nemůžou mít problémy. Jenže jejich psychika dostává šíleně zabrat. Neustálý boj o sestavu, zranění, rodinné problémy, stres.

Co s tím?

Jsem si jistý, že hráči na vrcholné úrovni by měli sportovní psychology vyhledávat.

Rajtoral ty zkušenosti měl.

Dvakrát překonal únavový syndrom, takže v něm musela být velká bojovnost, jenže občas vám síly dojdou. Ani já nevěděl kudy kam, když se mi před očima soustavně rozplýval sen. Padáte níž a níž.

Jak byste pomohli vy?

Předně by měly zapůsobit kluby. Jak mají maséry či doktory, měly by třeba každý půlrok zařídit seanci s psychologe­m. Sport se vyvíjí a na psychice se musí pracovat stále víc. Teď nemluvím o depresích, ale o odbourání pochybnost­í, nervozity, sebepodceň­ování. Je to žhavé téma.

Co když se stydím?

To s vámi nepohnu. Ale jakmile zjistíte, že ke studu není důvod, pomůže vám to. Správný výkon je spojený především s hlavou a psychikou. Obdivuju Tomáše Rosického, který musí být mentálně nesmírně silný, protože ví, že herně převyšuje všechny ostatní, ale na hřišti být nemůže.—

 ??  ?? Petr Himl hledá nový smysl.
Petr Himl hledá nový smysl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia