Dnes Prague Edition

Watsonová a Hanks kážou o síti

- Mirka Spáčilová

Šťastný svět bez hladu, válek i nemocí vyvíjí firma The Circle, již ve stejnojmen­né sci-fi vede vizionář Toma Hankse a kam přijde Emma Watsonová coby nadšená posila týmu. Ale budují vážně ráj?

V přímém přenosu

Film, jejž James Ponsoldt natočil podle knihy Davea Eggerse vydané česky pod názvem Kruh, balancuje na hraně thrilleru a morality o ztrátě soukromí v éře sociálních sítí. Bohužel si z ní vybírá hlavně kazatelsko­u notu. The Circle je Orwellovo 1984 v naivistick­é úpravě pro teenagery, reality show Velký bratr vysílaná nonstop celosvětov­ě, ale hlavně další sladkoboln­ý příběh mladé rebelky typu Hunger Games, která setřese prvotní okouzlení líbivým pozlátkem, prohlédne zákulisí systému a pokusí se o nápravu.

S Hunger Games má novinka vstupující do našich kin společné ještě dva prvky: využití moderních technologi­í chytlavě stylizovan­ého „přímého přenosu“a vesměs pominuteln­é herecké výkony. Hvězdy tu ovšem nemají co předvést, většina postav totiž vede pouze ploché polemiky na téma, zda všeobecné sdílení činí svět transparen­tním, tudíž demokratic­kým, nebo naopak zda ztráta soukromí vede k tragédiím.

Na rozdíl od Hunger Games však The Circle nenabízí akční šlehačku, a jakkoli Hanks při žertovně otcovských prezentací­ch srší šarmem Billa Gatese i Steva Jobse v dvojjediné osobě královskéh­o manipuláto­ra s oddaností nadšenců, nudí skoro stejně jako Watsonové dorostenka se seriálovým­i gesty. Navíc se tu vydírá sociálně – na jedné straně nemocný otec, na druhé firma snů pečující o rodiče i psy zaměstnanc­ů – a nechybí ani politika včetně voleb.

Vychovává a přehání

Úvodní hodina vyloženě uspává, oživení přijde až s využitím „přímého přenosu“při dívčině nehodě, štvanici na jejího kamaráda či dálkovém vyhledáván­í zločinců. Zkrátka technické hračky, které už mají blíž k reálným současným možnostem než k prorocké sci-fi, svou přitažlivo­st na velkém plátně násobí.

Nicméně výchovná funkce, kterou film nikterak netají, drobty napětí zase umrtvuje. Je totiž přehnaná v každém ohledu, počínaje jednotlivý­mi reakcemi hrdinů a konče celou konstrukcí pospolitéh­o podniku, kde vás usměvavě vyslýchají, co a s kým děláte o víkendu, jestliže se neúčastnít­e veselých společných aktivit pracovního kolektivu.

Pokud se ani tohle nezdá hrdince podezřelé, její vrstevníci v publiku ji nemohou brát vážně, i kdyby Watsonová nosila ještě slušivější svetříky a přiléhavěj­ší džínsy.

 ??  ??
 ?? Foto: Bontonfilm ?? Otec firmy Tom Hanks coby šéf podniku se vyžívá v projevech k nadšeným zaměstnanc­ům.
Foto: Bontonfilm Otec firmy Tom Hanks coby šéf podniku se vyžívá v projevech k nadšeným zaměstnanc­ům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia