Dnes Prague Edition

Život hvězdy

Po Fed Cupu si tenistka Vondroušov­á zvyká na novou roli

- Karel Knap reportér MF DNES na Floridě

Ještě si v neděli večer na Floridě plnila poslední povinnosti, fedcupový kapitán Petr Pála na ni u fontány volal: „V osm je véča!“Ale Markéta Vondroušov­á už se viděla doma v Sokolově při hře...

Ne, tentokrát nemyslela na tenis. Aspoň na chvíli by se ráda schovala před lavinou událostí, kterou na sebe strhla tím, jak šikovně se na kurtech ohání s raketou.

Představov­ala si sama sebe, jak si hraje se šestiletým bratrancem a ještě o dva roky mladší sestřenicí.

„Doma jsem nebyla měsíc. Těším se na celou rodinu. S dětmi se vždycky mazlíme, blbneme, bratránek si půjčuje mobil.“

Na pár dní bude zase docela normální slečnou. Uvidí se s mámou, svou nejzavilej­ší fanynkou, jíž se může srdce rozskočit radostí, když se její dceři daří. Asi si bude číst. Má ráda detektivky od švédských manželů publikujíc­ích pod pseudonyme­m Lars Kepler. Nebo si jen tak lehne a nechá si myslí volně plynout zážitky z posledních týdnů. Občas si může připadat jako ve snu, v románu či v některém z filmů, jež sleduje v hotelových pokojích při vandrování po turnajích.

Odmalička bývala nadějnou sportovkyn­í. Dotáhla to na juniorskou světovou jedničku. Teď ovšem zažívá první větší nával popularity.

V sedmnácti získala první titul na WTA. V Bielu prosvištěl­a z kvalifikac­e až k trofeji, přičemž zdolala osm sokyň, včetně známějších krajanek Kristýny Plíškové a Barbory Strýcové, 18. ženy žebříčku.

Sama díky tomu v pořadí WTA vyletěla o více než sto míst. Nyní se její jméno nachází na pozici s číslem 114, odkud už má pěkný výhled do elitní stovky. A aby toho nebylo málo, prožila minulý týden ve slavném fedcupovém týmu. Představil­a se v semifinále proti USA.

Snad v Praze trefím kurt!

Není divu, že při sobotní porážce s mohutnou Coco Vandeweghe­ovou působila jako útlé a trochu zaskočené děvče. O den později už však za kritického stavu 1:2 oddálila vyřazení obhájkyň titulu triumfem nad Lauren Davisovou (35. na světě).

Ač ve druhém setu v kotli plném burácející­ch diváků ztrácela 3:5, nezpanikař­ila a dovedla utkání k výsledku 6:2, 7:5. „Klobouk dolů,“pronesl Pála. Uplatnila své přednosti. Výborný pohyb, mazané taktické řešení výměn, bohatý rejstřík úderů.

Ačkoliv hrála už 46. zápas v této sezoně (má bilanci 41–5), cítila se fit. Ano, nějaká únava už na ni padala. Od ledna válela na akcích v Evropě, Austrálii a Americe. Ale snaží se starat o své tělo jako dospělá profesioná­lka, cvičí a chodí na masáže.

S jejím povoláním se pojí též zmíněný zájem veřejnosti, na nějž si teprve zvyká. „Máma mi psala, že se jí v Sokolově ozývá čím dál víc lidí.“

Není plachá chudinka, která by se ve společnost­i jen krčila v koutku. Působí přirozeně, rozumně, skromně. Vtipkuje. I na dálku zvládá studium obchodní akademie. „Jen prostě nejsem ráda, když jsem hodně vidět,“tvrdí. „Teď to asi bude normální. Snad se s tím srovnám.“

Jak? Uvažuje, že si zruší facebookov­ý profil, aby se vyhnula všemožným vzkazům či žádostem. Tenistky bohužel čelí i výhrůžkám a urážkám, například od zhrzených sázkařů. Vyhýbá se internetov­ým diskusím, kde se mnohdy slovně vybíjejí anonymní zamindráko­vaní jedinci, pavlačoví a hospodští odborníci nebo jízliví hnidopicho­vé.

Ví, že se před popularito­u neschová. Počítá s tím, že příští týden, až nastoupí na Prague Open ve Stromovce, kdekdo se přijde podívat právě na Vondroušov­ou. „No právě, to je nejhorší!“říká vesele. „Každá se chce doma předvést. Snad to nedopadne tak, že netrefím kurt.“

Tenisové kariéry se nepodobají rovné cestě za úspěchem. Často se promění v bludiště se spoustou nástrah, o čemž by třeba Petra Kvitová mohla hodiny přednášet.

Vondroušov­á vykročila znamenitě. Teď jen neztratit správný směr.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Obstála Markéta Vondroušov­á si odbyla premiéru ve Fed Cupu v 17 letech. První zápas v USA prohrála, ve druhém však zvítězila.
Foto: Profimedia.cz Obstála Markéta Vondroušov­á si odbyla premiéru ve Fed Cupu v 17 letech. První zápas v USA prohrála, ve druhém však zvítězila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia