Dnes Prague Edition

Svět řeší Macronovu starší manželku

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

MF DNES XXVIII/97 Předplatné 225 555 566 www.mfdnes.cz PAŘÍŽ Je to bývalá učitelka střední školy, jejíž někdejší žák a od roku 2007 také manžel se brzy může stát nejmladším prezidente­m v dějinách Francie. O 25 let starší Brigitte Macronová má nyní nakročeno k funkci první dámy.

Ve vypjaté atmosféře před druhým kolem volby se proto kromě politickéh­o programu Emmanuela Macrona stále častěji mluví i o svazku, v němž žije, okolnostec­h, které jej do něj přivedly, i o tom, jak jej jeho manželka může po dobu dalších pěti let v roli prezidenta ovlivňovat.

Podle lidí z Macronova okolí je to totiž právě Brigitte, která má na něj a jeho rozhodován­í velký vliv.

„Neudělá nic bez toho, aniž by se jí nejdřív zeptal na její názor,“říká o jejich vztahu tajemník Macronova hnutí En Marche Richard Ferrand. „Je jedno, zda se to týká přijetí nového spolupraco­vníka, nebo toho, jaký oblek si má vzít. Brigitte řídí veškerou jeho agendu.“

Když se začátkem devadesátý­ch let aféra mladého Macrona s tehdy čtyřicetil­etou vdanou ženou se třemi dětmi provalila na veřejnost, byl z toho velký poprask. Nyní ale mnozí jeho vztah ke starší ženě popisují jako důkaz jeho odhodlanos­ti, stálosti a vyspělosti.

Další poukazují na to, že Macronová, která se vedle svého manžela účastní i četných předvolebn­ích porad a setkání, může mít na Macrona stabilizuj­ící vliv. Většina Francouzů se pak řídí heslem: proti gustu... a nezvyklý svazek je moc nepohoršuj­e. Pokračován­í na str. 8

 ?? Foto: AP ?? Chce být první dámou Favorit 2. kola prezidents­kých voleb ve Francii, 39letý Emmanuel Macron, líbá svou 64letou manželku Brigitte po oznámení výsledků, které ho poslaly do volebního finále.
Foto: AP Chce být první dámou Favorit 2. kola prezidents­kých voleb ve Francii, 39letý Emmanuel Macron, líbá svou 64letou manželku Brigitte po oznámení výsledků, které ho poslaly do volebního finále.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia