Dnes Prague Edition

Invaze štěnic

Česká města zamořuje parazitick­ý hmyz. Šíří se i v domech bohatších čtvrtí

-

PRAHA, MOST

Firmy hubící hmyz teď v Mostě pracují nadoraz. Štěnice tam už zdaleka netrápí jen nájemníky pochybných ubytoven. „Odhadujeme, že zamořeno by mohlo být až šedesát procent domů z celého města,“vyslovuje ohromující číslo Petr Prokeš, mluvčí Stavebního bytového družstva Krušnohor, které v Mostě spravuje tisíce bytů.

A další jeho odhad potvrzují. „Máme několik malometráž­ních bytů v centru, které slouží třeba pro krátkodobé ubytování herců a režisérů. Někoho tam ubytujeme, a on mi pak volá, že ho pokousaly štěnice. Je to čím dál horší,“líčí jednatel mosteckého divadla Václav Hofmann.

Parazit, který ve tmě saje krev, se stává postrachem dalších míst Česka. Agresivní atak štěnic zaznamenal­i v Libereckém kraji, zamořují i Plzeňsko či Brno. S parazity bojovali dva měsíce nájemníci domu s pečovatels­kou službou v Kolovči na Domažlicku. Před půl rokem musela zase radnice ve Varnsdorfu vystěhovat 60% na šest set lidí ze tří paneláků v tamním ghettu v Kovářské ulici a domy deratizova­t.

Lidé si tyto parazity často spojují se špatnou hygienou v ubytovnách, ale klidně se s nimi může potýkat i luxusní hotel. Štěnice se často drží na dřevěných roštech postelí, v sedacích soupravách či štěrbinách zdí.

Lidé si je zavlečou do bytu v zavazadlec­h, oblečení nebo v nábytku pořízeném nejen z bazaru.

Dříve pracovníci krajských hygienický­ch stanic údaje o výskytu štěnic zaznamenáv­ali, do soukromých domů však nemají přístup, takže neexistuje centrální přehled ani žádná mapa, jako je tomu u klíšťat.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci František Rettich přisuzuje zhoršenou situaci i Evropské unii. „Ještě před pár lety byly na trhu účinné prostředky na hubení štěnic, ale jejich použití Brusel zakázal s ohledem na jejich toxicitu a kvůli ochraně životního prostředí,“říká Rettich. Sám je nicméně přesvědčen, že v rukou profesioná­la by bylo použití zakázaných prostředků bezpečné a účinné.

Dalším důvodem dramatické­ho nárůstu parazitů je jejich značná odolnost a málo zodpovědný přístup ze strany některých majitelů ubytoven.

„Často také zjišťujeme, že se lidé snaží zbavit těchto nezdolných živočichů svépomocí, pomocí prostředků z drogerie, či dokonce dýmovnicem­i. Jakýkoliv jiný než profesioná­lní zásah je ale k ničemu,“ubezpečuje Zdeňka Galková ze Státního zdravotníh­o ústavu. Ivana Karásková, Monika Gordíková všech domů v Mostě je podle odhadů zamořeno štěnicemi. redaktorky MF DNES Více na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia