Dnes Prague Edition

Teror malé nestvůry

Štěnice zamořily město. Zlepšení v nedohlednu

-

Kateřina Suchá vlastní v severočesk­ém Mostě devět bytů v cihlových domech rozesetých po celém území města. Pronajímá je. I když má štěstí na slušné nájemníky, musí řešit problémy. V každém z domů se totiž postupně objevily štěnice. „Kdyby se vyskytly v jednom ve dvou, ale ve všech? Navíc každý leží v jiné části města. Neuvěřitel­né,“říká Suchá před jedním z domů.

Se štěnicemi má poměrně čerstvou zkušenost i její syn. V jeho případě jde o ještě více nezávidění­hodnou situaci. Po vysoké škole si s přítelkyní koupil v Mostě byt. Těsně před nastěhován­ím zjistil, že by měl nechtěné spolubydlí­cí právě v podobě štěnic.

„Platí hypotéku a nebydlí tam. A to si vybral dům v krásné lokalitě. Bůh ví, jestli tam vůbec někdy bude žít,“pokračuje Kateřina Suchá. „Neustále Odolný parazit se řeší, jak zastavit odliv mladých lidí z kraje. Jak by regionu, a Mostecku obzvlášť, pomohlo, kdyby se vraceli. S těmito potížemi se toho ale dočkáme jen těžko,“doplňuje.

Najít podobné příběhy, které ilustrují situaci ve městě ležícím pod hradem Hněvín v sousedství hnědouheln­ých lomů, není problém. I když se člověk zatím ještě stále vyhýbá lokalitám, které tu označují za hodně problémové. Třeba sídlišti Chanov.

Se vzrůstajíc­ím počtem štěnic se potýká celá Evropa. Výjimkou není ani řada regionů České republiky. Most ale působí jako extrém. Odhadem jsou zde štěnicemi zamořeny dvě třetiny města. „Pozorujeme, že množství lidí, kteří si na jejich výskyt stěžují, neustále narůstá,“vyslovuje neskutečné číslo Petr Prokeš, mluvčí Stavebního bytového družstva Krušnohor, které v Mostě spravuje tisíce bytů.

Sám je prý v „děsivém očekávání“, kdy k němu hmyz doputuje. „V okolních panelácích už je mají. Myslím, že tak do roka, maximálně do dvou let dorazí i k nám,“podotýká Prokeš s úšklebkem ve tváři značícím odpor.

Družstvo vydává svůj měsíčník. V posledních několika číslech věnovalo štěnicím mnoho stran, na kterých s citacemi odborníků popisovalo, co jsou zač a jak s nimi bojovat.

„Vnímáme problém bytů a domů zamořených štěnicemi jako významný problém, degradujíc­í komfort bydlení i cenu nemovitost­i,“říká mluvčí mosteckého magistrátu Petr Baraňák.

Každý rok zaplatí za zásahy „hubících“firem v městských bytech stovky tisíc. „Pokud jde o soukromé byty a domy, můžeme pouze apelovat na majitele a nájemce, aby tento problém řešili,“dodává Baraňák.

Kdo se v Mostě dostane do míst, kde stojí budovy bývalých kasáren, nepřehlédn­e plakát připevněný na jednu z nich. „Koušou vás štěnice?“stojí na něm společně s kontaktem na firmu zabývající se hubením hmyzu. „Most je pro nás skutečně lukrativní místo,“říká bez skrupulí majitel firmy Jiří Maria Sieber. Podle něj stojí za výrazným výskytem štěnic sociálně slabí. Právě složení obyvatelst­va se jako důvod vyloženě nabízí. „Lidi jsou prostě prasata. Někteří neumějí ani vysávat,“hořekuje Josef Fiala, jenž žije v lokalitě známé jako Stovky. Situace už však došla tak daleko, že za šířením štěnic už nemusí nutně stát jen „nečistotní“jedinci. „Při dnešním rozšíření si je domů nosí i čistotní lidé,“dodává ředitel SBD Krušnohor František Ryba. Likvidátor

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia