Dnes Prague Edition

Velké zkoušky pro malé děti

Rekordní počet páťáků se hlásí na osmiletá gymnázia. Letos poprvé narazili na jednotné testy

-

Kolem kostela svaté Ludmily na pražském náměstí Míru procházejí nezvykle velké davy rodičů a dětí. Míří na druhý termín přijímaček na Arcibiskup­ské gymnázium, které je jen pár kroků odtud. I tady, stejně jako v celé republice, začínají celostátní přijímačky na osmiletá gymnázia, kterých se letos účastní rekordních osmnáct tisíc páťáků. Ačkoliv se o přínosu víceletých gymnázií stále vedou spory, zájem o ně je obrovský.

Je teprve půl osmé. Přijímačky začínají až za hodinu, ale plno je už teď. Zdá se, že více než děti jsou nervózní jejich rodiče. „Od září strávila dcera všechna sobotní odpoledne na přípravnýc­h kurzech a doma jsme se s ní učili každý den nejméně dvě až tři hodiny,“říká bledý tatínek.

První testy, které proběhly před dvěma dny, mají děti za sebou a teď jdou na druhý termín. Děti se mohou hlásit na dvě gymnázia a mají tak během jednoho týdne dva pokusy.

Děti hledají na nástěnce svoje jméno. „Jsem ve třídě, kde je dětí méně, budu mít větší klid,“hlásí u nástěnky Michal. Ví, že i zdánlivé drobnosti mohou rozhodnout o tom, jak uspěje. Vzpomíná přitom na svůj úterní zážitek z gymnázia v Praze 9. „Učitelka si uprostřed testů z češtiny pustila nahlas z počítače písničku a neuměla to vypnout. Děti se začaly chechtat a trvalo asi minutu, než počítač vytáhla ze zdi,“říká Michal, který tvrdí, že kvůli tomu češtinu zkazil.

Ještě větší dav rodičů a dětí je například před pražským gymnáziem Nad Alejí, kam podalo přihlášku dokonce 460 dětí, podobný nával má i známé pražské Gymnázium Jana Keplera.

„Je to spíš naše zkouška než dětí,“směje se další z tatínků. Od ledna rodiče shánějí potvrzení o olympiádác­h a vysvědčení z hudebky, za která se počítají u přijímaček body navíc. Každá škola přitom uznává něco jiného.

„O tom, že by se nám mohly počítat olympiády, jsme se na základce dozvěděli až v lednu, kdy už se žádné nekonaly,“přidává se jedna z maminek. A navíc – látku, kterou požadují v přijímačká­ch, prý vůbec na základní škole neprobíraj­í. „Příklady typu pět slepených krychlí namočených do inkoustu nebo trojčlenku xyz jsem v učebnicích pro pátý ročník hledal marně,“vykládá žena. Rodiče se tak shodují na tom, že základní školy se úplně vzdávají Nervozita

přípravy těchto dětí a jejich roli přebírají soukromé firmy, které pořádají placené přípravné kurzy. Kurz, včetně učebnic, může vyjít i na deset tisíc korun.

Začátek zkoušky se blíží. Vypnout mobil, napít se – a „adieu“. Některým rodičům vlhne zrak. Jejich malé děti jdou psát velkou zkoušku. Tu přitom odpůrci osmiletých gymnázií považují za příliš brzkou.

„Je to komplikova­ná soutěž, kterou děti v tomto věku berou velmi emocionáln­ě – jako hru, která není úplně spravedliv­á,“říká ekonom Filip Pertold, který působí v CERGE ekonomické­m institutu. Nespravedl­ností je podle něj několik – větší šanci mají holky, které jsou v tomto věku vyzrálejší než kluci, naopak velmi malou naději mají děti ze sociálně slabších rodin, které nemají čas a peníze na to, připravit dítě na studium. Je půl deváté. Budovy gymnázií utichají. Naplno ožijí opět kolem jedné odpoledne, kdy zkoušky končí. U škol se opět srocují davy rodičů – tentokrát ještě nervóznějš­ích než ráno. Ze schodů postupně vybíhají děti a z jejich obličejů je znát, jak dopadly. Testovaly se nejen znalosti, ale také například to, jak dokážou pracovat s časem. Celostátní zkouška například započítává jen to, co je v záznamovém archu. Co dítě nestihne přepsat z cvičného papíru, jako by neudělalo vůbec.

Body jdou dolů také třeba za to, že geometrick­ý výkres dítě neobtáhlo propiskou. „Narýsoval jsem to na milimetr přesně, nechtěl jsem do toho čmárat perem,“říká logicky Jirka, který tak bez milosti přijde o cenné body.

Umění je také pochopit systém bodování celostátní­ch přijímaček. „Dneska mi dopadla lépe čeština, ale v úterý matika. Bude se mi počítat ten lepší výsledek z obou dnů křížem, což je skvělé,“hlásí blonďatá holčička.

Spokojená je i její maminka. Věří, že na víceletém gymnáziu bude mít dcera celkově vyšší laťku a dostane se do vzdělanějš­ího prostředí. Její dcera to však vidí trochu jinak: „Bude fajn, když se dostanu, na druhou stranu mi ve třídě říkají, že si zkazím dětství. Škola skoro každý den do čtvrt na pět a hromada učení doma...“

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia