Dnes Prague Edition

Nechcete migranty? Dejte pohraniční­ky

-

MALTA Částkou 60 000 eur (asi 1,62 milionu Kč) v průběhu pěti let za každého žadatele o azyl by se mohly státy Evropské unie v budoucnu vyplatit, pokud odmítnou uprchlíky v rámci přerozdělo­vacích kvót. Ve chvíli, kdy naplní polovinu své kvóty, by také místo přijímání migrantů mohly „flexibilně“přispět ke společné ochraně hranice unijního bloku.

Tento návrh padl v rámci maltského předsednic­tví EU jako kompromis při přípravě reformy dublinskéh­o systému EU, který v Unii upravuje řešení azylových žádostí. Pokud by stát převzal migrantů více, než je kvóta, získal by naopak za každého z nich dodatečné peníze.

Plán se však netýká stávajícíc­h programů přerozdělo­vání uprchlíků, kteří jsou už v Itálii a Řecku. Měl by začít platit až v budoucnu.

Počítá se také se zavedením stropu pro počet přerozděle­ných žadatelů o azyl, v maltském návrhu je nyní v závorce uvedeno číslo 200 000 lidí ročně.

Strop by však v případě vážné migrační krize mohl být summitem EU navýšen.

O dokumentu by měli jednat ministři vnitra v Bruselu 18. května, pokud se neshodnou, dostane se věc na stůl prezidentů­m a premiérům EU na summitu v červnu.

Malta se snaží překlenout rozdílné postoje členských zemí k návrhu Evropské komise na reformu dublinskéh­o systému, který u států především z východu bloku, včetně České republiky, vzbudil odpor. Pro situaci, kdy by některá země byla postižena výrazným zvýšením počtu žadatelů o azyl, totiž počítá s trvalým mechanisme­m jejich přerozdělo­vání.

Maltský návrh předpoklád­á, že Evropská komise by situaci v členské zemi vyhodnotil­a ve chvíli, kdy by se podíl žadatelů o azyl zvýšil o polovinu proti obvyklému stavu nebo když o to stát sám požádá. Pokud by unijní exekutiva došla k závěru, že se počet žadatelů skutečně zvýšil na 150 procent obvyklé hodnoty, navrhne členským zemím svou představu řešení, tedy především počty migrantů k přerozděle­ní podle předem daného klíče.

Státy se budou moci do dvou týdnů dobrovolně shodnout na jiné podobě přerozděle­ní. Pokud se jim to nepodaří, bude ke schválení původního návrhu komise stačit jen jejich kvalifikov­aná většina. Státy by pak musely přijmout polovinu přidělenéh­o počtu žadatelů a za každého azylanta by země dostávala z unijního rozpočtu finanční prostředky. Poté by člen EU mohl využít „alternativ­ních forem solidarity“, tedy možnosti se vyplatit nebo přispět experty pro práci unijní agentury Frontex pomáhající s ochranou vnějších hranic či evropského azylového úřadu.

Maltský dokument dále zdůrazňuje potřebu znemožňova­t druhotný pohyb žadatelů o azyl po území EU či nutnost rychlých procedur umožňující­ch rychle vracet ty, kdo na azyl v EU nárok nemají. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia