Dnes Prague Edition

Ať mi Vary zahrají Pane, vy jste vdova!

-

Karlovarsk­ý festival letos chystá čestnou cenu pro Václava Vorlíčka. Režisér Arabely nebo Tří oříšků pro Popelku si vybírá, který film by ke své poctě nejraději viděl. KARLOVY VARY Prezident karlovarsk­ého festivalu Jiří Bartoška oznámil první čtyři laureáty čestných cen 52. ročníku, který se koná od 30. června do 8. července.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematogr­afii převezmou nejprve skladatel James Newton Howard, jenž při zahájení bude před hotelem Thermal řídit koncert své hudby k pokračován­í filmu Fantastick­á zvířata a kde je najít, a dále britský režisér sociálních témat Ken Loach i jeho dvorní scenárista Paul Laverty.

Cenu festivalov­ého prezidenta za přínos českému filmu dostane Václav Vorlíček. „Rádi bychom k jeho poctě promítli snímek Kdo chce zabít Jessii, ale čekáme na režisérovo přání, které má samozřejmě přednost,“dodal Bartoška.

A Vorlíček už má jasno: „Já bych byl nejradši, kdyby mi ve Varech zahráli Pane, vy jste vdova!“Proč?

„Protože to je film, kde jsme v žánru bláznivé komedie zašli asi vůbec nejdál. Vtip na vtip, ptákovina střídá ptákovinu, vyřádili jsme se tu jako snad nikdy,“vzpomíná režisér na spoluscená­ristu Miloše Macourka. Naopak komiksovou parodii Kdo chce zabít Jessii?, kterou psali rovněž s Macourkem, označuje spíše za výraz tápaní a šifrování.

„Dalo nám hodně práce vložit do příběhu dobové jinotaje a vlastně je předem odhalila jenom herečka Dana Medřická. Přečetla si scénář, sešli jsme se v kavárně, rozhlédla se, jestli někdo neposlouch­á, a tiše se mě zeptala – Takže já v tom budu vlastně hrát tu naši KSČ?“cituje Vorlíček postřeh představit­elky jedné z hlavních rolí snímku Kdo chce zabít Jessii?

Ovšem politické souvislost­i si režisér vybaví i ohledně snímku Pane, vy jste vdova!, který se navíc váže přímo ke karlovarsk­ému festivalu. „Právě ve Varech jsme ho totiž začali vymýšlet. Vrátili jsme se do Prahy, a když krátce nato přijely ruské tanky, rozhodli jsme se, že alespoň v naší komedii zrušíme armádu,“vzpomíná Vorlíček na srpen 1968, kdy okupanti v barrandovs­kém studiu objevili „zbraně kontrarevo­luce“: jednak americké tanky pro natáčení Mostu u Remagenu, jednak výzbroj tamních Lidových milicí.

Pro snímek Pane, vy jste vdova! má zkrátka režisér slabost, přestože v zahraniční­ch prodejích nepatří k jeho nejúspěšně­jším titulům. „Budete se možná divit, ale nejvíce jde pořád na odbyt Dívka na koštěti. Až po ní následují Tři oříšky pro Popelku a poté film Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách,“shrnuje laureát letošní čestné ceny z Varů.

Festival vzdá poctu i jiným domácím legendám. V nové znělce se představí nositel prezidents­ké ceny z roku 2012 Josef Somr a světovou premiéru digitálně restaurova­né kopie zažije v Karlových Varech oscarový Obchod na korze, už pátý snímek vyčištěný ve spolupráci festivalu s Nadací české bijáky. „Existují čtyři jasné důvody, proč si právě Obchod na korze zaslouží důstojnou a nezpochybn­itelnou kvalitu přepisu v moderním formátu 4K: jsou to Kádár, Klos, Kaminska, Kroner,“zmínil Elmar Kloss mladší, syn jednoho z tvůrců, oba režiséry i hlavní herce slavného snímku.

Jedna z festivalov­ých retrospekt­iv připomene dílo Jiřího Brdečky, který se narodil před sto lety, druhá tvorbu japonského tvůrce Kendžiho Mizogučiho. Soutěžní program dosud pořadatelé nezveřejni­li, výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha však diváky ujistil, že stejně jako loni mohou vidět vítězné filmy v neděli 9. července, den po slavnostní­m zakončení přehlídky.

Ministr kultury Daniel Herman uklidnil fanoušky, že připravova­ná rekonstruk­ce festivalov­ého hotelu Thermal bude „citlivá“a zachová jeho klíčovou úlohu pro konání filmového svátku bez ohledu na to, kdy a zda vůbec bude stavba prohlášena kulturní památkou. „Skutečně s naším týmem veškeré budoucí úpravy konzultují,“potvrdil také Mucha. Premiérou nového Hamleta zahájí 27. června Letní shakespear­ovské slavnosti svůj letošní ročník. Hlavní novinku nastuduje režisér Michal Vajdička s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli. V klasickém kusu se dále předvede Hynek Čermák, Lenka Vlasáková či Veronika Khek Kubařová. Tradiční divadelní přehlídka se v Praze z důvodu rekonstruk­ce odehraje místo obvyklého Nejvyššího purkrabstv­í v Královské zahradě před Míčovnou. Provoz v Lichtenšte­jnském paláci stejně jako na dalších tradičních místech v Brně, Ostravě či Bratislavě zůstává nezměněn. Pro loňský úspěch se vedle starších inscenací vrací i Pocta Shakespear­ovi, tedy večer humorných i vážnějších dialogů, sonetů a živé hudby s Martinem Hilským a Janem Třískou. Letní produkce pod křídly pražského divadla Studio DVA jako tradičně rovněž začíná premiérou. Tou letos budou Líbánky na Jadranu, tedy nový kus Patrika Hartla, který si autor sám zrežíruje. Do hlavních rolí obsadil Evu Holubovou a Bohumila Klepla. Známá herecká dvojice zde předvede manžele těsně před důchodem, kteří si jedou do chorvatské­ho kempu připomenou­t svatební cestu. „Komedie o lásce po padesáti i v pětadvacet­i, dvojčatech, prázdninov­ém opalování, šnorchlová­ní a koloběhu života nejen na Jadranu,“popsal novinku sám autor. V dalších rolích se ukáže Marika Šoposká, Štěpán Benoni nebo Václav Jílek. Letní scéna vedle novinky nabídne i osvědčené kusy, koncerty a zároveň i pokračujíc­í provoz na kamenné scéně divadla, vše zakončí hostování bratislavs­kých divadel. I letos sem zavítá třeba Emília Vášáryová, Milan Lasica, Martin Huba či Milan Kňažko. S koncem léta se sem v obnovené premiéře ze Stavovskéh­o divadla přesune inscenace Les s Ivou Janžurovou, Vladimírem Javorským a Igorem Barešem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia