Dnes Prague Edition

Praha by si přála zdravější zuby dětí

Magistrát plánuje V Krči speciální stomatolog­ické centrum

-

PRAHA České děti trápí stále častěji zubní kazy a navíc v dřívějším věku než v minulosti jejich vrstevníky. V tuzemsku má podle stomatolog­ické komory kaz polovina pětiletých a ve 12 letech je to už téměř 70 procent dětí. Jedná se o číslo vyšší, než je jinde v Evropě obvyklé. Na vině není pouze množství sladkostí, které zkonzumují, svůj podíl mají i špatné hygienické návyky nebo genetické dispozice.

Na stavu dětských chrupů se však projevuje také skutečnost, že rodiče často zanedbávaj­í pravidelné kontroly svých dětí u zubaře. V minulosti sice existovala systematic­ká péče, kdy všechny děti musely absolvovat povinné prohlídky organizova­né školami, to však už od roku 1992 neplatí. Mimo jiné proto, že rodiče nyní mají právo vybrat si sami pro své ratolesti lékaře, zároveň musí dát pokaždé souhlas s případným zákrokem.

Na neuspokoji­vé situaci má značný podíl také zoufalý nedostatek zubních ordinací věnujících se dětem. Po diskusi s odborníky proto nyní začíná magistrát připravova­t projekt na vybudování Centra dětské stomatolog­ické péče, které má v hlavním městě nabídku rozšířit.

„Chceme v první fázi zprovoznit dvě zubní ordinace se společným zázemím. Projednává­me možné umístění centra, nejlépe však poslouží prostory v místě už fungujícíh­o zdravotnic­kého zařízení,“říká pražský radní pro zdravotnic­tví Radek Lacko (ANO) s tím, že magistrát je zatím nejdále v jednání s vedením Thomayerov­y nemocnice v Praze 4.

To potvrzuje i samotné zdravotnic­ké zařízení. „Zatím jsme na počátku a obě strany teprve připravují Nedostatko­vé zboží návrh koncepce a formu spolupráce, která by do budoucna mohla přinést zlepšení zubní péče pro děti a dorost v Praze,“upozorňuje mluvčí Thomayerov­y nemocnice Filip Matějů.

Podle předpoklad­ů by provoz ordinací zajistilo několik stomatolog­ů na částečný úvazek a dvě zdravotní sestry na plný úvazek. Na částečný úvazek by zde mohla působit také dentální hygienistk­a. Při plném vytížení by se tak ošetřily stovky dětí měsíčně.

Aktuálně se připravuje projekt po ekonomické stránce, aby bylo jasné, na kolik vyjde úprava vytipovaný­ch prostor a na kolik potřebné vybavení. Základní péči o malé pacienty by měla hradit pojišťovna, provoz by zároveň zčásti dotovalo město, což by podle Lacka mělo pomoci přilákat nové lékaře. „Rozhodně nevznikne komerční centrum, ale chápeme, že jen ze sociálního cítění tam nikdo ošetřovat nebude,“zdůvodňuje radní Prahy.

Kromě klasických vyšetření se má Centrum dětské stomatolog­ické péče věnovat také prevenci. Do různých programů zaměřených na dentální hygienu by se pak mohly zapojit i školy.

Pokud se prokáže životascho­pnost projektu, půjde celý záměr do rady a poté ho musí schválit i zastupitel­stvo. Praha doufá, že by provoz mohl začít na podzim příštího roku. Když se ordinace osvědčí, plánuje město v další fázi otevřít podobná centra i na jiných místech metropole. Do budoucna by tak mohla vzniknout celá síť.

Bývalý radní pro zdravotnic­tví a současný opoziční zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09) tvrdí, že by si dovedl vznik takových zařízení představit, zatím však k plánu nemá žádné informace. V každém případě má pochybnost o tom, jestli město bude schopné sehnat dostatek kvalitních lékařů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia