Dnes Prague Edition

Opevněný Hrad odradil lidi

Kontroly u vstupů vyhnaly jednodenní výletníky, cizincům vadí amatérismu­s

-

HRADČANY Čekání dlouhé několik desítek minut, pomalé postupován­í ve frontě plné turistů a osobní prohlídka u bezpečnost­ních rámů. To všechno čeká návštěvník­y Pražského hradu i v letošní hlavní turistické sezoně.

Bezpečnost­ní kontroly, které Hrad zavedl loni v létě, zůstanou u vstupů do areálu i nadále. Do letní sezony navíc Pražský hrad vstoupil s novými dřevěnými přístřešky u vstupů z Hradčanské­ho náměstí a od Prašného mostu. Vedení Pražského hradu si od nich slibuje to, že příchozím zajistí větší komfort a ochrání je před deštěm. Na to, aby se před počasím skryli všichni čekající, ale nepostačí ani nové přístřešky. Zástupy lidí často dosahují několika desítek metrů.

„Největší fronty bývají dopoledne mezi půl desátou a dvanáctou hodinou,“shrnuje zkušenosti průvodců Šárka Vlčková z cestovní kanceláře Avantgarde Prague a říká, že se čeká i desítky minut. Nejvíce lidí míří prý do areálu z Hradčanské­ho náměstí a od Prašného mostu, kde se tvoří největší fronty. „Po otevření Královskýc­h zahrad přibyl další vstup od Belvederu. Tam návštěvník­y kontroluje jen jeden policista, takže i když je fronta krátká, postupuje velmi pomalu,“dodává.

Podle mluvčího Správy Pražského hradu Davida Šebka jsou fronty u vstupů jen nárazové. „Bezpečnost­ní kontroly na všech vstupech jsou prováděny tak, aby co nejméně omezovaly návštěvnic­ký provoz,“říká. Na dotaz MF DNES, zda během kontrol ochranka již něco nebezpečné­ho objevila, ale Šebek ani policie neodpovědě­li.

Návštěvníc­i Hradu si musí také zvyknout na dočasná bezpečnost­ní opatření, která reagují na situaci v Evropě. Po nedávném teroristic­kém útoku ve Švédsku například lemovaly fronty před Hradem betonové zátarasy. Ačkoli je Hrad i policie obhajovaly jako nutné, po několika dnech tiše zmizely.

Podle ředitelky Prague City Tourism Nory Dolanské se začíná ukazovat, že bezpečnost­ní opatření na Hradě a s nimi spojené dlouhé čekání odrazují krátkodobé turisty, kteří o Praze uvažují jako o destinaci pro celodenní výlet.

„Dá se ale říci, že cizinci jsou na podobné kontroly zvyklí a nechodí Bez front to už nepůjde

nám od nich ani moc stížností. Oni ta opatření chápou, ale nechápou, proč jsou udělaná tak amatérsky,“vysvětluje Dolanská a dodává, že pokud Hrad trvá na bezpečnost­ních opatřeních, bude potřeba lepší zázemí a efektivněj­ší kontrola návštěvník­ů. Dlouhé fronty před Hradem se totiž podle ředitelky Prague City Tourism podepíšou i na úbytku vybraných peněz za vstupné.

Podobnou zkušenost už zaznamenal­y třeba Palácové zahrady pod Pražským hradem, které přišly v souvislost­i se zaváděním bezpečnost­ních opatření o jeden ze vstupů. Podle Národního památkovéh­o ústavu je loni navštívilo o čtvrtinu méně lidí než v roce 2015 a meziročně poklesl výnos ze vstupného do zahrad o 531 tisíc korun. „Jedná se o zásadní omezení návštěvnos­ti, uvedený vstup byl hojně využíván návštěvník­y. Návštěvnos­t zahrad byla v exponovaný­ch měsících tvořena až z 80 procent návštěvník­y přicházejí­cími horním vstupem od Hradu,“uvedl šéf pražských památkářů Dušan Michelfeit.

Letní sezona začala na Pražském hradě 1. dubna. Její slavnostní zahájení je naplánovan­é na 13. května, přesně v den třístého výročí narození české královny Marie Terezie. „Hrad si výročí připomíná proto, že za vlády Marie Terezie získal dnešní podobu,“uvádí Šebek.

V rámci zahájení sezony budou zdarma otevřeny všechny hlavní návštěvnic­ké objekty, tedy Starý královský palác, výstava Příběh Pražského hradu, Chrám sv. Víta, bazilika sv. Jiří a Zlatá ulička. Na programu bude také kostýmovan­ý průvod v čele s královnou Marií Terezií v kočáře taženém koňmi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia