Dnes Prague Edition

„Babiš umí prodat i horší zboží líp než ČSSD vítězství“

- — Vojtěch Srnka

První průzkum volebních preferencí po vládní krizi agentury Median pro Seznam naznačil, že lépe z ní vyšlo hnutí ANO než ČSSD. Ztratilo sice oproti předchozím­u průzkumu část voličů, ale výrazně méně než sociální demokrati. Proč tomu tak je, vysvětluje sociolog Jan Herzmann. Co vyplývá z průzkumu, podle nějž vládní krize negativně ovlivnila preference spíš ČSSD než hnutí ANO? Mě ten výsledek nepřekvapu­je, protože se mi zdá, že celá krize upevňovala tvrdá jádra obou stran. A atakovala spíš ten měkký obal. V případě ANO je tvrdé jádro opravdu velké, téměř dvojnásobn­é oproti tvrdému jádru sociální demokracie. V minulosti ale spíš ANO tvrdé jádro nemělo. Jak se to změnilo? Vyvíjí se to v zásadě poslední rok. Mám na to ale hypotézu: jak se stupňují útoky od všech stran, přispívá to k obranářské­mu chování. Ukazuje se navíc, že za vládní krizi dává veřejnost v podobné míře vinu Sobotkovi i Babišovi. Takže atak na elektorát preferujíc­í hnutí ANO byl v důsledku méně citelný než atak na elektorát ČSSD. A jak je to možné, že krize více poškodila ČSSD? Podobně tomu bylo i po policejní reorganiza­ci. Tuto bitvu také sice vyhrála sociální demokracie, ale hned poté se začaly preference sociální demokracie propadat a tento trend trval až do krajských voleb. Proč tomu tak je?

To je těžká otázka. Můj názor je, že ČSSD v těchto situacích neumí dost dobře komunikova­t. Vystupuje křečovitě a neumí to prodat jako své vítězství. Babiš má možná v ruce horší zboží, ale lépe ho prodává. Velká část průzkumu Medianu byla nasbíraná ještě v počátku vládní krize, takže před zveřejnění­m nahrávek Andreje Babiše. Mohl by ten průzkum ukázat ještě jiné výsledky, kdyby se dělal teď? Myslím, že je třeba počkat se soudy minimálně na střednědob­é výsledky. Každopádně je pravda, že velký dopad na preference mají Babišovy nahrávky. Nelze vyloučit, že pokud budou nějak doznívat, dopad na preference ANO se ještě prohloubí. Ale pravděpodo­bně to ČSSD nepomůže. A ke komu by tedy lidé přešli?

Je pravděpodo­bné, že část z nich zůstane doma a potom podle své nátury by se vrátili ke KSČM nebo ke koalici STAN a KDU–ČSL. Může mít spojenectv­í Zemana a Babiše negativní dopad na jejich preference? To se těžko odhaduje. Ukazuje se však, že mezi příznivci hnutí ANO není zdaleka tolik podporovat­elů Zemana a naopak, jak se občas říká. A například Babiš už se snaží dávat najevo, že to není žádné vyložené spojenectv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia