Dnes Prague Edition

Šance přežít se zvyšuje

Prevenci rakoviny tlustého střeva už Češi začali brát vážně

-

Patřit ke světové špičce není vždy vítězstvím. Platí to i v případě rakoviny tlustého střeva. V počtu nemocných i úmrtí na toto zákeřné onkologick­é onemocnění patří Česká republika dlouhodobě mezi země, které vévodí světovým statistiká­m.

Kolorektál­ní karcinom je druhým nejčastějš­ím onkologick­ým onemocnění­m, se kterým se lékaři v českých ordinacích setkávají. Hned po rakovině prsu u žen a prostaty u mužů. Na rozdíl od nich ale zabíjí častěji, umírá na něj v průměru každý druhý pacient.

Nyní to ale vypadá, že se po letech plných špatných zpráv přece jen blýská na o něco lepší časy. Ještě nedávno pacientů, kteří si během jednoho roku v ordinaci museli vyslechnou­t zprávu, že touto zákeřnou nemocí trpí, pravidelně přibývalo. V současnost­i je jich přes osm tisíc za rok a vypadá to, že se jejich počet minimálně ustálil. Ale především to vypadá, že začalo ubývat těch, kteří rakovině tlustého střeva a konečníku podlehnou.

„U nádorových onemocnění trávicího traktu, především u rakoviny tlustého střeva a konečníku, pozorujeme v posledních letech setrvalý stav, co se týče záchytu nových onemocnění, a dokonce pokles u úmrtnosti,“říká Michal Konečný, zástupce přednosty II. interní kliniky gastroente­rologické a hepatologi­cké Fakultní nemocnice Olomouc.

Za vítězství se to ale rozhodně považovat nedá. Česká republika je v počtu nově zachycenýc­h onemocnění aktuálně na celosvětov­ém žebříčku na 5. místě. Před ní je už jen Slovensko, Maďarsko, Dánsko a Nizozemí. Zejména u českých mužů je riziko onemocnění vysoké.

Pozitivní obrat po dlouhých letech špatných zpráv lékaři dávají jednoznačn­ě do souvislost­i s národním screeningo­vým programem, který v Česku odstartova­l v roce 2009. Od roku 2014 k vyšetření pojišťovny zvou dopisem všechny své klienty nad 55 let věku.

Žádný screening samozřejmě nedokáže onemocnění zabránit, tak jako u všech typů rakovin jde ale o čas. Počty jsou to jednoduché. Pokud se na rakovinu i díky screeningu přijde v počátečníc­h stadiích, šance na to, že pacient zůstane naživu minimálně dalších pět let, je zhruba devadesáti­procentní. K tomu má Česká republika ale daleko. V průměru zemře každý druhý pacient s kolorektál­ním karcinomem. I to je však výrazné zlepšení, ještě v 90. letech umíralo na stejné onemocnění skoro o polovinu nemocných více.

„Prokolosko­povanost populace je v tuto chvíli kolem dvaceti procent, podstatně méně než například u rakoviny prsu nebo děložního čípku, u kterých je stejně jako u kolorektál­ního karcinomu zaveden plošný screening,“říká Luděk Bouchner z interního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň-Bory. Zároveň ale přiznává, že více pacientů by lékaři ani zvládnout nemohli. „My máme objednací lhůty dva měsíce, a to jsme rychlí. Jsou pracoviště, kde se na koloskopii čeká tři čtvrtě roku,“dodává Bouchner.

Gastroente­rologové si navíc stěžují na výši úhrad za preventivn­í vyšetření, za která při podobných nákladech dostávají řádově nižší částky než jejich kolegové v Německu, ale i na Slovensku. Se screeninge­m přibylo i operací. „Nároky na chirurgick­é a endoskopic­ké operace se natolik zvýšily, že to v naší nemocnici vedlo k vytvoření specializo­vaného týmu,“říká primářka gastroente­rologickéh­o oddělení Nemocnice České Budějovice Olga Shonová.

Kromě kolorektál­ního karcinomu stále častěji řeší i nádory slinivky břišní, které mají ještě horší prognózu. „Na druhou stranu celosvětov­ě ubývá rakoviny žaludku nebo také vředových chorob. Ve srovnání s dobou, kdy jsem před třiceti lety začínal, vředařů ubylo dramaticky, tak na deset procent,“říká Luděk Bouchner.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia