Dnes Prague Edition

Koalice odmítla hlasy opozice

Zastupitel­stvo: městský okruh, SUV i „zaplacená přeběhlice“. Spousta témat, ale žádná diskuse

- Jakub Heller redaktor MF DNES

PRAHA Jednání pražského zastupitel­stva včera začalo v napjaté atmosféře. „Přemýšlím, jestli by nestálo za to zkontrolov­at hlasovací zařízení největšího zastupitel­ského klubu. Probíráme podstatné věci, ale zdá se, že zařízení klubu ANO nefungují,“kritizoval ironicky Albert Kubišta (TOP 09) fakt, že většina zastupitel­ů klubu ANO o bodech programu, které chtěla prosadit opozice, vůbec nehlasoval­a.

Bodů bylo celkem sedmnáct a na program se nepodařilo dostat ani jediný. Ostatně jako vždy. Některé z nich byly úsměvnější. Zejména ty, které se týkaly nedávné videokampa­ně hlavního města proti vozům SUV. Tu již několik dní kritizuje opozice za mrhání veřejnými penězi a nemístné zasahování města do svobodné volby řidičů.

Poté, co Ondřej Mirovský (Zelení) reklamní spot bránil s tím, že je úspěšný, jelikož vyvolal potřebnou diskusi, se o slovo přihlásil zastupitel Tomáš Jílek za TOP 09. „Já tedy na základě úspěšné kampaně dávám návrh na odprodej všech magistrátn­ích vozů Škoda Superb a jejich výměnu za menší a ekologicky přijatelně­jší auta,“řekl. Koaliční zastupitel­é jej však nepodpořil­i.

„Nebyl zpracován žádný materiál, bylo to jen štěknutí do prázdna. Nebráním se zavedení pravidla pro nákup nových ekoaut, ale nebudu podporovat materiál, který má jen název,“uvedl Mirovský. O výměně poloviny magistrátn­í flotily čítající čtrnáct Superbů za elektromob­ily už prý ale jedná náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Opozice se však pokoušela na program prosadit i závažnější témata. Zejména dostavbu východní části Městského okruhu. I v této oblasti si koalice vyslechla kritiku. Zejména za zmatení, které způsobila dvojice pondělních tiskových konferencí koaličních stran vzdálených jen pár hodin od sebe.

Při první z nich, kterou svolala ČSSD s ANO, radní dokončení okruhu v navržené podobě přislíbili a během druhé, svolané Trojkoalic­í, naopak jiní radní zase odmítli. Celá situace vyústila v to, že Dolínek tisk potvrzujíc­í trasu okruhu z úterního jednání rady stáhl. Dal tím Trojkoalic­i čas rozpracova­t odlišný návrh a předložit jej v rámci dalšího koaličního jednání.

Opozice si nicméně na dvě největší koaliční strany vymyslela malou past. „Jestli v koalici existuje rozpor, jsme připraveni všemi našimi hlasy dostavbu okruhu podpořit,“řekl předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. O chvíli později přišla stejná nabídka i ze strany ODS. Dva největší koaliční kluby tak získaly 19 opozičních hlasů – více než dost na to, aby projednání okruhu podle původního návrhu schválily. „Pokud ANO a ČSSD nebudou pro zařazení tohoto materiálu hlasovat, tak je evidentní, že tu sedí jen kvůli křeslům,“dodal Novotný. S pevností koalice to ale nezamávalo a návrh při hlasování většinu nezískal.

„Koalice hlasuje pro korupci“

Diskusi vzbudila i skutečnost, že radní v úterý znovu jmenovali zastupitel­ku Moniku Krobovou Hášovou do dozorčí rady Pražské energetiky, ve které sedí již od roku 2012. Podle Pirátů se jedná o jasný příklad politické korupce. Hášová byla totiž v roce 2014 zvolena za TOP 09, ale krátce po volbách přešla do klubu ČSSD. Podle Pirátů proto, aby si udržela místo v dozorčí radě, které jí vynáší 1,16 milionu korun ročně. Koalice tak navíc získala bez vůle voličů další hlas v zastupitel­stvu. „Až dosud se koalice vymlouvala, že Hášovou v dozorčí radě pouze nechala z předchozíh­o volebního období. To už ale neplatí. Ode dneška už koalice pro politickou korupci otevřeně hlasuje,“uvedl Jakub Michálek (Piráti).

Hášová nařčení Pirátů odmítá. „Nikdy jsem po žádné placené funkci netoužila a vždy jsem se rozhodoval­a podle svého vědomí a svědomí. Nikdy jsem nebyla a nebudu ničí loutka,“uvedla Hášová a dodala, že v roce 2016, tedy za jejího působení v dozorčí radě, měla Pražská energetika nejlepší hospodářsk­ý výsledek v historii.

Rozruch vyvolala i pětimilion­ová dotace pro mezinárodn­í kulturní festival Japan Week, kterou zastupitel­é schválili. Jednou z oprávněnýc­h osob, které ji mají přijmout, je poslanec Tomio Okamura (SPD), který se na pořádání akce podílí. To vzbudilo odpor u TOP 09 a Pirátů. „Pošleme peníze vrchnímu xenofobovi, který se tím chlubí v televizi. To není v pořádku,“řekl Jílek.

Radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e) ale s kritikou nesouhlasi­l. „Můžeme mít na pana Okamuru různé názory, já taky mám názor, ale v tomhle je nevinně, japonská strana si jej vybrala. Má názory, se kterými nesouhlasí­m, ale tady se nebavíme v politické rovině,“řekl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia