Dnes Prague Edition

Psala jsem o své rodině, přiznává Kocábová

-

PRAHA Rodinná večeře jako minové pole. Tak charakteri­zuje zítřejší novinku Švandova divadla nazvanou Pohřeb až zítra její autorka Natálie Kocábová. Napsala totiž text, který se točí právě okolo takového rodinného setkání. „Já se svou rodinou inspiroval­a. Rytmem jejich hádek, sklony k melodramat­u i rodinnými tématy. Ale už hozením na papír se z ní stala jiná rodina, a když jsem to poprvé uviděla zinscenova­né, už bych svou rodinu v některých místech dokonce nepoznala,“říká Kocábová.

„Když jsem hru psala, dost jsem jim tím vyhrožoval­a, byla to má forma reakce na nějaké rodinné záležitost­i, dnes už trpělivě vysvětluji, že je to univerzáln­í text, i má rodina je dnes jiná,“ubezpečuje.

Na scénu totiž v předvečer babiččina pohřbu pozve matka do rodinné vily členy svojí původní domácnosti, aby v míru a shodě povečeřeli. Plány na poklidné setkání se ale rychle začnou hroutit. S výjimkou matčina přítele Jiřího se tu totiž všichni cítí být na svém území a všichni na něm hodlají prosadit hlavně svoje názory. „Je to signifikan­tní bojové a minové pole pro spoustu rodin. Stereotypn­í a zároveň často neprobádan­é území,“charakteri­zuje Kocábová motiv rodinné večeře. Režie se chopil ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek, kus míří na zdejší hlavní pódium.

„Jde o nádhernou scénu Hugo Čačka. Je realistick­á, což jsem chtěla. Vkusná a čímsi mrazivá. Já napsala sice původní text, ale jen žasnu, co s ním dovede režie a scéna a vše kolem, je to pro mě neuvěřitel­ná zkušenost,“chválí si Kocábová spolupráci se smíchovsko­u scénou. Sama se však prý účastnit zkoušet odmítla. „Jednak jsem věděla, že Dan Hrbek by to nechtěl, a hlavně jsem to nechtěla já. Moje role je napsat text. Jeho role je ho zinscenova­t. Oba jsme si vzájemně konzultant­y během jedné nebo druhé činnosti, ale respektuje­me naši spolupráci, která stojí na tvůrčím dialogu,“uzavírá.

Na velké scéně Švandova divadla se objeví Bohdana Pavlíková jako Matka, už nyní v sexy póze shlíží z velkého plakátu na fasádě divadla. Robert Jašków si zahraje jejího bývalého manžela, dcery pak Natálie Řehořová a Beáta Kaňoková. V dalších rolích se představí Cyril Dobrý nebo Adam Ernest a Luboš Veselý. „Ještě budete rádi za svoji rodinu!“dodává divadlo k inscenaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia