Dnes Prague Edition

Vládní krize víc uškodila ČSSD, ukazují průzkumy

- — Vojtěch Srnka

PRAHA Už druhý průzkum volebních preferencí zveřejněný po vládní krizi přináší špatné zprávy pro ČSSD. Její preference se totiž opět propadly, zatímco ty hnutí ANO zůstaly víceméně stejné. Dlouho očekávaný výsledek, kdo ze střetu vyjde jako vítěz, tak podle všeho vyznívá lépe pro hnutí ANO.

„Já myslím, že voliči nejsou hloupí a vidí, kdo bezdůvodně vyvolal vládní krizi, a kdo ji naopak vyřešil,“může tak teď vítězoslav­ně hlásit předseda ANO Andrej Babiš na sociálních sítích. Ten během krize přišel o křeslo ministra financí, když ho premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odvolal kvůli jeho kauze korunových dluhopisů. Ale preference Babišova hnutí to nepoznamen­alo.

Nový průzkum CVVM předpovědě­l, že by ho volil každý třetí a ANO by tak oproti dubnu ztratilo půl procenta. ČSSD by ztratila 2 procenta. Pár dní starý výzkum agentury Median předpovědě­l pokles ANO o 1,5 procenta a ČSSD o 4 procenta.

V ČSSD je všem jasné, že s klesajícím­i preference­mi musí strana něco dělat. „Je to pro nás impulz k intenzivně­jší práci a zahájení naší programové kampaně,“reaguje obecně na nové údaje volební manažer strany Jan Birke.

Jenže propad ČSSD je dlouhodobý. Třeba u CVVM si od března pohoršila o 8 procent. Takže reakce na tento trend v podobě frází, že strana musí víc pracovat, už jejím členům nestačí. I z nejvyššího vedení se tak obnovila kritika především na adresu předsedy Bohuslava Sobotky. „Často dělá úplný opak toho, co mu říkají poradci,“stěžuje si například jeden ze členů předsednic­tva strany.

Oprávněnos­t podobných stížností částečně potvrzuje také Jan Červenka, analytik CVVM, který měl zmiňovaný průzkum na starosti. „Pokles, který nastal od začátku letošního roku, mohl souviset s prudkým obratem sociální demokracie, která se začala velmi dramaticky vymezovat vůči ANO a Andreji Babišovi po 3,5 roku v koalici,“říká.

Vláda navíc byla podle něho veřejností velmi dobře hodnocena. „Měla doteď výhodu, že na rozdíl od těch předchozíc­h dvou vlád vypadala stabilně,“pokračuje Červenka.

Podle Daniela Prokopa z agentury Median, jež připravila druhý průzkum, který ukázal propad ČSSD, tak právě ohrožení stabilní vlády mohlo voliče otrávit. „Pointa je v tom, že ČSSD ztratila voliče, kteří Sobotkovi vyčítají, že destabiliz­oval vládu. A část z nich přešla k ANO. To přišlo o liberálněj­ší voliče, ale částečně je nahradilo voliči ČSSD,“říká Prokop.

Na krizi tak naopak očividně vydělala ODS, k níž část voličů ANO podle Prokopa přešla. V průzkumu CVVM se vyhoupla těsně za ČSSD s předpovída­ným ziskem 13,5 procenta.

Usmívat se tak může například sněmovní matador strany Marek Benda. Některá obočí zvedl slovy, že strana míří k druhému místu ve volbách. „Neříkal jsem to, že budeme na podzim ve volbách druzí? Myslím, že na to místo můžeme v klidu dosáhnout. Schází už jen procento,“mohl se včera usmívat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia