Dnes Prague Edition

„Je to pro mě zkušenost, ale není to hrozné skóre“

Končící ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) si prý tým lidí musela sestavit sama. Kvůli své náměstkyni musela podat demisi

- — Radka Hrdinová

Vpředpokoj­i pracovny, která bude ještě do příštího týdne patřit Kateřině Valachové, visí na zdi malá galerie. Jsou v ní portréty všech bývalých ministrů školství až do roku 1918. V posledních letech tváře přibývaly takovým tempem, že na další není na zdi místo. Po necelých dvou letech by v ní měl přibýt další portrét. Kateřina Valachová podala demisi poté, co policie obvinila její blízkou spolupraco­vnici z dotačních podvodů.

Kam svůj portrét pověsíte? Založíte novou galerii?

Tak to ještě opravdu nevím. Nejspíš ty portréty budeme muset přebít o kus nahoru. Víte, z toho, že po mně na té zdi není místo, už si dělalo legraci víc lidí. Už mi také říkali, že kvůli tomu budu muset na ministerst­vu zůstat navždy. Ale to bylo před skandálem s dotacemi.

Podat demisi bylo velmi rychlé rozhodnutí.

Situace byla natolik vážná. Víte, mě původně vůbec nenapadlo, o co se policie zajímá. Myslela jsem si, že jsou tu kvůli jiné kauze, o které jsme komunikova­li s vrchním státním zastupitel­stvím. Že jsou předmětem zájmu naši zaměstnanc­i, to mě v první chvíli vůbec nenapadlo.

Jste to ale vy, kdo s sebou paní Kratochvíl­ovou přivedl.

Preferoval­a bych, kdybych přišla do úřadu, kde by o mě odborně pečovali zaměstnanc­i s dlouhou praxí, abych s jejich pomocí mohla dělat politická rozhodnutí. Když jsem na ministerst­vo nastupoval­a, nebylo nic připraveno a kanceláře zely prázdnotou. Nejsem první ministr, který sestavil tým z lidí, kteří s ním pracovali dříve. Se mnou přišlo několik lidí z Úřadu vlády a z Kanceláře Poslanecké sněmovny. Byli to lidé, kterým jsem důvěřovala. Jeden z nich je v podezření, že selhal, je to pro mě velká zkušenost, ale není to zase až tak hrozné skóre.

Přesto jste se rozhodla kvůli tomu podat demisi, doslova z hodiny na hodinu. Nelitujete tohoto rychlého rozhodnutí?

Je to vždy o situaci. Ve chvíli, kdy jsem demisi oznámila, ve mně převládalo hluboké přesvědčen­í, že tohle už lid neunese. Zkrátka jsem přijala politickou odpovědnos­t.

Co považujete za svůj největší úspěch v minulých dvou letech?

Prosazení změn ve financován­í regionální­ho školství, kariérní řád učitelů a silný školský rozpočet. I když s tím, jak je navrhován pro příští rok, spokojená nejsem. Nového ministra čeká v červnu tvrdé vyjednáván­í s novým ministrem financí.

Co vám vadí? Vláda schválila peníze pro kariérní řád ještě dřív, než prošel Senátem.

Rozzlobilo mě, že návrh neobsahuje peníze na vyšší počty dětí ve školách, je logické, že za víc dětí musíme víc zaplatit. Na tom jsme se s bývalým ministrem financí po dva roky shodovali a teď to v návrhu není. Chybějí také investice do kapacit ve školách, především v okolí Prahy nebo Brna. To tam mělo být.

O kariérní řád a reformu regionální­ho školství strach nemáte?

Ne. Na implementa­čních vyhláškách ke kariérnímu řádu zuřivě finišujeme, práce je hotová, i když vyhlášky bude podepisova­t nový ministr. Nejen na příštím ministrovi, ale i na příští vládě zůstane změna financován­í regionální­ho školství. To je obrovská změna, ale i tady existuje detailní prováděcí plán.

To už zbude na vašeho nástupce. Přemýšlela jste, jak naložíte s nečekanými prázdninam­i?

S tím, co se děje ve sportu, jsem na to zatím neměla čas. Budu s dětmi, ty mi hodně chyběly.

 ?? Foto: ČTK ?? Kateřina Valachová
Foto: ČTK Kateřina Valachová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia