Dnes Prague Edition

Oddalované rodičovstv­í

Vyšší věk matek je stále rizikem. Medicína ale nabízí více řešení

-

Ještě v roce 2003 byl průměrný věk matek v době, kdy se jim narodilo první dítě, necelých 26 let. Dnes už se gynekologo­vé běžně starají o ženy, které své první dítě porodí až po třicítce.

Umožňuje to i pokrok v medicíně. S věkem rodiček stoupá riziko genetickýc­h poruch, přibývá také problémů s otěhotnění­m. Není proto náhodou, že právě prenatální diagnostik­a a metody umělého oplodnění patří k těm oborům gynekologi­e, které v posledních letech zažívají rychlý rozvoj.

Vyvíjí se čím dál přesnější metody genetické diagnostik­y, které jsou schopné zjistit vývojové vady už v prvních třech měsících těhotenstv­í. A to s velkou přesností.

„Až 80 procent patologií nebo budoucích patologií je možné odhalit ke konci prvního trimestru gravidity. Specialist­é jsou vybavení stále sofistikov­anějšími přístroji. A dokážou tak mnohem dříve a přesněji odhalit ohrožení plodu,“říká přednosta ústecké gynekologi­cko-porodnické kliniky Tomáš Binder.

Pokud se během diagnostik­y objeví problém, jsou tu další stupně vyšetření, které je možné podstoupit. Vyšetření, jako je odběr plodové vody kvůli diagnostic­e poruch u plodu, je dnes možné nahradit i neinvazivn­ím vyšetřením s poměrně vysokým stupněm spolehlivo­sti.

Jde o diagnostik­u z krve matky. Toto vyšetření však není hrazeno zdravotním­i pojišťovna­mi a stojí kolem deseti tisíc korun.

Častěji dnes rodí také ženy, které otěhotní díky metodám umělého oplodnění. „Díky tomu, že se provádí genetická vyšetření už u embryí, která jsou schopna odhalit onemocnění, lékaři dokážou vybrat zdravé embryo, a tyto ženy potom mají zdravé těhotenstv­í a porodí zdravé dítě,“říká přednosta Gynekologi­cko-porodnické kliniky FN Brno Pavel Ventruba.

Umělá oplodnění si často volí i ženy staršího věku. Ty však trpí různými onemocnění­mi častěji než ženy mladé. S tím souvisí i plodnost, která kvůli narůstajíc­ímu věku žen klesá. „Často mají zájem otěhotnět prvorodičk­y okolo věku třicet pět až třicet osm, ale to už my bijeme na poplach, to už je pozdě,“říká Ventruba. „Ne že by to nešlo, ale ta úspěšnost je výrazně nižší a hrozí určitá rizika jak pro matku, tak i pro dítě,“doplňuje.

Péče se zlepšuje na všech úrovních porodnictv­í. „Dnes nám například rodí ženy po transplant­aci, což dříve bylo nemyslitel­né. Máme rodičky po transplant­aci jater, srdce, chlopně, to je dnes zcela běžné,“uvádí příklady Ventruba.

Úspěšnost porodů žen s onemocnění­m, což je dnes výrazně větší skupina, je vysoká díky nastavení systému prenatální péče, díky kterému lze podle Ventruby tvrdit, že Česko patří mezi nejvyspěle­jší země v tomto odvětví.

Jedním z hlavních úspěchů porodnictv­í je zvyšující se procento zachráněný­ch dětí, které se narodí předčasně. Věnuje se jim porodní pracoviště perinatolo­gie. „Stále platí, že v České republice se daří udržet systém perinatolo­gických center, což je chlouba celého českého porodnictv­í,“říká Ventruba.

Tato centra díky intenzivní péči o předčasně narozené jsou schopná postarat se o nedonošené děti tak, že nemají žádné zdravotní následky. A díky tomuto oboru celková úmrtnost dříve narozených dětí klesá.

„Proto se i bráníme domácím porodům, aby nebyly ohroženy životy matek ani dětí,“dodává Ventruba.

Porodnice se však nebrání změnám, které by porody ženám zpříjemnil­y. Zútulňován­í prostředí a přítomnost porodních asistentek u porodu, to jsou novinky, o kterých si ženy před dvaceti lety mohly nechat jen zdát.

„My se nebráníme tomu, aby nekompliko­vané porody rodily porodní asistentky, což je momentálně trend, který zavádíme i na našem pracovišti. Ale jde o to, že v případě jakéhokoli ohrožení bude k dispozici lékař,“komentuje Ventruba. (údaje v tisících) 20–24 let 25–29 let 30–34 let 35–39 let Pramen: ÚZIS, ČSÚ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia