Dnes Prague Edition

„Pomohl“útok? Labouristé před volbami rychle posilují

-

Necelé dva týdny před parlamentn­ími volbami v Británii se síly dvou největších stran začínají vyrovnávat. v zahraničí. „Válka s terorismem zkrátka nefunguje,“řekl tento dlouhodobý odpůrce britských vojenských operací v zahraničí s tím, že tyto intervence bezpečnost­ní situaci v Británii spíše zhoršily. Corbyn v minulosti protestova­l proti zapojení Británie do bojů v Afghánistá­nu a Iráku a v parlamentu hlasoval i proti náletům na území Libye a Sýrie.

Podle kritiků z řad konzervati­vců a liberálníc­h demokratů však nyní Corbyn jen využívá pondělního výbuchu v Manchester­u, který měl 21 obětí a 116 dalších lidí zranil, k získání voličů.

První průzkum veřejného mínění po teroristic­kém útoku ukazuje, že labouristů­m nyní preference výrazně vzrostly. Stále sice nedostihli konzervati­vce premiérky Theresy Mayové, ale rozdíl mezi oběma největšími stranami je nyní pouhých pět procentníc­h bodů.

Konzervati­vce by nyní podle průzkumu společnost­i YouGov volilo 43 procent Britů, což je oproti průzkumu z předchozíh­o týdne pokles o jeden procentní bod. Labouristé naopak o tři procentní body posílili na 38 procent.

Ještě minulý týden přitom preference obou stran tak vyrovnané nebyly. Podle průzkumu společnost­i Kantar vedli konzervati­vci se 42 procenty, zatímco labouristy by volilo 34 procent dotázaných.

Posílení labouristů ale může být i reakcí na nedávno zveřejněný program konzervati­vců, kteří navrhují, aby důchodci platili za sociální péči více než dosud. Kritici tento bod označili za dosavadní „největší přešlap“Mayové v předvolebn­í kampani.

Když Theresa Mayová v polovině dubna vypsání předčasnýc­h voleb prosadila, mohla si být téměř jistá, že konzervati­vci bez problémů vyhrají. V té době měli s přehledem nejvyšší preference.

Mayová chce především posílit svou pozici pro vyjednáván­í konkrétníc­h podmínek odchodu země z Evropské unie. Předčasné volby jsou také odpovědí na kritiku, že jako premiérka, která nebyla zvolena, k tak závažným jednáním nemá oprávněný mandát.

V jednáních o brexitu by nicméně v případě vítězství ve volbách pokračoval­i i labouristé. Jako své priority v této souvislost­i uvádějí podporu zaměstnano­sti a přístup země na jednotný trh. Pracovníků­m ze zemí Evropské unie chtějí zajistit stejná práva, která jim v současné době EU zaručuje.

V Británii stále platí kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení. Britské ministerst­vo vnitra včera uvedlo, že nemá žádné konkrétní informace o hrozícím teroristic­kém útoku na společensk­é akce pořádané během tohoto víkendu. I přesto jsou bezpečnost­ní složky i zdravotníc­i plně připraveni na případný zásah.

Na právě probíhajíc­ím summitu G7 v Itálii pak Mayová varovala, že poté, co islamisté ztratili území v Sýrii a Iráku, se hrozba teroristic­kého útoku v Evropě nesnižuje, ale naopak zvyšuje. Aktivity se přitom přesouvají z bojiště na internet. Vláda by proto podle britského ministerst­va vnitra měla přimět společnost­i, jako je Facebook, k tomu, aby mnohem rychleji z internetu odstraňova­ly nebezpečný obsah.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia