Dnes Prague Edition

Ozbrojenci postříleli v Egyptě 28 křesťanů

-

KÁHIRA Neznámí ozbrojenci včera v Egyptě při útoku na autobus, který v provincii Mínja vezl koptské křesťany do kostela, zavraždili 28 lidí včetně mnoha dětí. Nejméně 24 dalších zranili. V zemi přitom platí od dubna výjimečný stav poté, co sebevražed­ní atentátníc­i zabili ve dvou kostelech – v Tantě a v Alexandrii – 45 lidí. K masakru se tehdy přihlásil teroristic­ký Islámský stát.

Autobus s koptskými křesťany, kteří tvoří deset procent egyptské populace, v době atentátu jel po silnici zhruba 220 kilometrů jižně od metropole Káhiry a mířil do kláštera svatého Samuela Vyznavače. Zhruba deset mužů, kteří na něj začali střílet, bylo oblečeno do vojenských uniforem. K atentátu došlo jen krátce před zahájením jednoho z nejdůležit­ějších muslimskýc­h svátků – ramadánu.

Islámští radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení někdejšího islamistic­kého prezidenta z nyní zakázaného Muslimskéh­o bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. České ministerst­vo zahraničí upozorňuje turisty, že v celém Egyptě je nadále třeba dbát zvýšené opatrnosti. Bezpečnost turistický­ch letovisek a významných staroegypt­ských památek je podle něj zajištěna dostatečně. (AP, zah) LONDÝN „Britská zahraniční politika musí proti terorismu bojovat, ne jej svými činy podporovat,“řekl předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v prvním projevu poté, co se po teroristic­kém útoku v Manchester­u v pátek znovu rozběhla kampaň k předčasným parlamentn­ím volbám. Ty připadají na čtvrtek 8. června.

Zvýšená hrozba teroristic­kých útoků v Británii podle Corbyna souvisí i s britskými vojenskými operacemi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia