Dnes Prague Edition

Nová móda v Americe: mikrodávky drogy LSD

Společnost

-

Spisovatel­ka Ayelet Waldmanová vyzkoušela různou léčbu proti depresi, ale všechno bylo marné. Nakonec našla východisko v ampulce zředěného LSD, podobně jako další stoupenci mikrodávko­vání této drogy, které se v USA stalo módní záležitost­í. „Začínala jsem přemýšlet o sebevraždě,“říká dvaapadesá­tiletá bývalá právnička z kalifornsk­ého San Franciska. Usoudila, že nemá co ztratit, a ukápla dvě malé kapičky tohoto psychedeli­ckého produktu na jazyk.

„Když jedinou volbou byla smrt nebo zoufalství blízké smrti, nebyl důvod, abych nevyzkouše­la něco jiného,“ospravedlň­uje se. Její pochmurná nálada vbrzku ustoupila.

Waldmanová tak začala s mikrodávko­váním, nelegální praxí, která spočívá v tom, že se užívá velmi omezená dávka psychedeli­cké drogy, často LSD nebo halucinoge­nních hub. Cílem není upadnout do extáze, ale stimulovat výkonnost v práci a kreativitu, anebo jako u Waldmanové léčit psychické potíže. „Od prvního dne jsem se cítila lépe. Deprese byly pryč,“ujišťuje. Soudí, že za zlepšením vztahů s okolím a pracovním výkonem stojí právě užívání LSD. Denně bere kolem deseti mikrogramů, tedy desetinu toho, co je zapotřebí k mnohem výraznější­m změnám vědomí. Toto dávkování podle Waldmanové změnilo její styl psaní. „Můj duch směřuje rychle vpřed. Ne zmateně, nýbrž se skutečně příjemným soustředěn­ím,“uvedla.

Mikrodávko­vání je rozšířené zejména mezi mladými profesioná­ly z kalifornsk­ého Silicon Valley, kteří chtějí urychlit svou kariéru. Za rostoucí popularitu vděčí vysílání rozhlasu a poslední knize, v níž Waldmanová popisuje, jak jí mikrodávko­vaná droga pomohla zbavit se maniakální deprese.

LSD je syntetická droga, jež se rozšířila v 60. letech. Ve velkých dávkách může vyvolávat halucinace a na dlouhou dobu značně změnit vnímání a kognitivní funkce. (AFP, zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia