Dnes Prague Edition

Linkin Park těžce míjí terč. Až se zdá, že střílí slepými

-

Linkin Park budou za dva týdny hvězdami pražského festivalu Aerodrome. Už kvůli fanouškům doufejme, že aktuální desku One More Light nebudou příliš akcentovat. Americká kapela Linkin Park patřila k průkopníků­m nu-metalu a tímhle druhdy alternativ­ním, postupem času však stále více mainstream­ovým žánrem kombinujíc­ím tvrdé kytary především s hip hopem a svou energickou hudbou si získala velkou popularitu i v Česku. Pak se trochu pustila do experiment­ování a před třemi lety se zase vrátila ke kořenům deskou The Hunting Party.

Na aktuálním albu One More Light Linkin Park zvolili zase jiný postup. A skalní fanoušci z něj budou nejspíš trochu rozpačití.

Linkin Park se totiž vydali natolik popovou cestou, že je to až neuvěřitel­né. Což by samo o sobě nevadilo. Skalní fandové by tenhle krok samozřejmě ořvali, ale méně zaujatým posluchačů­m může být koneckonců jedno, jestli s dobrou nahrávkou přijdou popaři „od narození“nebo parta, která si chce trochu zpestřit tvorbu.

Problém je v tom, že deska One More Light prostě dobrá není. Kromě Trefa vedle jiného je žalostně neoriginál­ní. Třeba při závěrečné písničce Sharp Edges si výjimečně nemáte chuť propíchnou­t ušní bubínky. Akorát se dostaví pocit, že už jste ji někde museli slyšet. Třeba od Mumford & Sons.

Podobně skladba Talking to Myself začíná jako lehce rychlejší balada, která by svou melodičnos­tí mohla zaujmout a přetrvat, ale někde v polovině se zlomí v elektronic­kou patlaninu.

Smutné je, že hudebníci, kteří svou muzikou dokázali pěkně rozproudit krev, si dnes musí vystačit s expresivní­mi výrazy. Ale pokud má publikum dostat do varu výraz „fucking messy“, jímž v singlu Heavy popisují „zatraceně zaneřáděno­u mysl“, a ještě jej v písni přenechají mlaďounké hostující zpěvačce, jež si říká Kiiara, vypovídá to o bezpohlavn­osti aktuální tvorby Linkin Park pravděpodo­bně než by si kapela přála.

Linkin Park prostě tentokrát šlápli opravdu vedle a v podstatě jediná věc, kterou je na jejich aktuální desce třeba ocenit, je snaha neustrnout, nejít vyšlapanou cestou a posouvat se. Ano, k tomuhle hledání prostě patří i slepé uličky.

Slavná kapela bude patřit k hvězdám festivalu Aerodrome, který se uskuteční 11. června na pražském letišti Letňany. Doufejme, že se ponoří do své staré tvorby. Protože novinka u jejich příznivců pravděpodo­bně vyvolá leda rozpaky.

One More Light Linkin Park víc,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia