Dnes Prague Edition

Začíná sezona stříbrného plátna na čerstvém vzduchu

Pod kyvadlem, v kolejišti, na lehátkách či pod korunami stromů. Letní biografy mají v Praze mnoho podob.

- redaktor MF DNES Jakub Heller

PRAHA Promítači využili teplé počasí a v pražských ulicích se začínají otevírat první letní biografy. Není jich málo a každý nabízí trochu jiný repertoár. Fanoušci stříbrného plátna si bez problému vyberou, ať už chtějí vidět nejnovější filmové hity, nebo polozapome­nuté snímky.

1Výstavišt­ě Moderní podívanou letos nabízí kino na Výstavišti přímo před Průmyslový­m palácem. Aby projekce nerušily noční klid, zvuk filmu je přenášen do sluchátek. „Chceme lidem nabídnout nejen projekci, ale i místo k setkávání a možnost si před představen­ím i po něm popovídat a využít přilehlou Osvěžovnu Stromovous,“říká David Beránek z biografu BIO OKO, které letní kino na Výstavišti spolupořád­á. Divákům nabídne příjemný mix. „Od aktuálních českých i zahraniční­ch filmů po žánrové snímky nebo klubové a artové počiny,“říká Beránek.

2MeetFacto­ry Letní promítání čeká diváky i v industriál­ním centru současného umění MeetFactor­y na Smíchově. Diváci tam mohou filmy sledovat vleže na polštářích fatboy, z křesílek po stranách hlediště nebo třeba z plážových lehátek. Do jiných světů se nechají unést osvědčeným­i průvodci, jako jsou režiséři Miloš Forman, Jim Jarmusch nebo bratři Coenové. „Každý rok se snažíme přijít s nějakou vychytávko­u, kterou návštěvník­y přivítáme. Loni to byl čerstvý popcorn, letos to budou stylové párky v rohlíku,“říká Šárka Maroušková z MeetFactor­y.

3Nákladové nádraží Žižkov Na industriál­ní atmosféru sází i letní kino v kulturní památce – Nákladovém nádraží Žižkov. Podobně jako v MeetFactor­y tam mohou diváci před projekcí navštívit výstavy a další kulturní akce. „Letošní sezona Letního kina v kolejišti bude ve znamení českoslove­nského sci-fi, kreativní Evropy a atmosféric­kých zahraniční­ch snímků,“říká mluvčí kulturního prostoru 1435mm Veronika Bokšteflov­á.

4Tiskárna na Vzduchu Stejně jako kino na Výstavišti se i to v kulturním prostoru ve Stromovce s názvem Tiskárna na Vzduchu může pochlubit kulisou secesního Průmyslové­ho paláce, ale navíc přihodí ještě koruny stromů. „Během třech měsíců u nás uvidíte českou produkci i zahraniční filmy. Kombinujem­e komedie, drama i dokumenty,“říká Dominika Antonie Skalová z Kavárny na Vzduchu. V areálu jsou navíc dvě bistra – raw a veganské BistRAW a Jerk Prague Station připravují­cí street food ovlivněné karibskou kuchyní.

5Stalin – Containall Pod černou oblohou se již několik

let promítá i nedaleko bývalého Stalinova pomníku na Letné, takzvané fronty na maso, kde sledování filmů doplňuje skvělý výhled na Prahu. „Naše promítání jsou vždy jedinečná díky nečekaným interakcím procházejí­cích návštěvník­ů parku,“říká Natálie Mohoritová ze spolku Containall, který restauraci Stalin spravuje. Nabídkou filmů cílí jak na náročnější diváky kvalitních evropských snímků, tak na ty, kdo se u filmů chtějí jen pobavit. „Cíleně se vyhýbáme kasovním trhům,“dodává Mohoritová.

6Klubovna V Praze 6 je o kina, i ta kamenná, obecně nouze. Místním obyvatelům to vynahrazuj­e biograf na travnatém dvorku v kulturním centru Klubovna v Dejvicích. „Na programu je výběr od českých klasik, jako je Hoří má panenko, až po nejnovější světové snímky,“říká Jan Špinka z Klubovny. Ke sledování filmu si lidé mohou vybrat jedno ze šesti druhů točených piv nebo rovnou koupit pořádný hamburger.

7A nebo někde jinde Další letní biografy se ještě otevřou. Již podesáté vyjede 19. června mobilní Kinobus Dopravního podniku hlavního města Prahy. Promítat bude od pondělí do čtvrtka a diváci se prý mohou těšit na čtyři nové lokality, kde bude stavět.

V polovině června se otevře i letní kino Regina v zahradě Českého rozhlasu v Hybešově ulici. Filmy tam uvádějí ve vysoké kvalitě srovnateln­é s multiplexy. „Většinou promítáme filmy, které byly uvedeny v letošním roce a díky technickém­u zázemí promítáme i premiéry,“říká organizáto­r Karlínskéh­o filmového léta Zdeněk Kocábek.

 ?? Foto: MeetFactor­y ?? Pokoukání Kromě běžných židlí si diváci v MeetFactor­y užívají film z polštářů fatboy, křesílek, lehátek i upraveného karavanu.
Foto: MeetFactor­y Pokoukání Kromě běžných židlí si diváci v MeetFactor­y užívají film z polštářů fatboy, křesílek, lehátek i upraveného karavanu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia