Dnes Prague Edition

SUV ve městě: (ne)nechte se poučit od magistrátu

-

Ještě před pár lety řada světových automobile­k lákala ve velkém své potenciáln­í zákazníky na malá městská auta. S nimi se měli úzkými uličkami uprostřed zástavby proplétat snadněji, stejně tak mělo být jednodušší zaparkovat. Cena těchto „nákupních vozíků“také odpovídala velikosti, takže kdejaké škrábance na karoserii majitele tolik nebolely. V neposlední řadě pak spotřeba paliva nebyla navzdory častému postávání v zácpách a na semaforech velká.

Jenže doba se mění a dnes jsou v kurzu úplně jiné vozy. Přes neustálé diskuse o ekologii začínají (nejen) pražské dopravě vládnout robustní koráby. Co na tom, že na zdolání trasy z Břevnova na Prosek terénní auto nepotřebuj­ete, široká SUV jsou prostě nyní trend a lidé po nich i díky velkolepým kampaním fabrik lační.

Je dobře, když (stejně jako u čehokoliv jiného) je slyšet i hlas, který akcentuje jiný názor. A této role se minulý týden v nové kampani ujal pražský magistrát. Zveřejnil klip, ve kterém se s trochu nucenou neformálno­stí snaží na stinné stránky SUV upozornit.

Zda jde skutečně o takový problém pro cestování Prahou, jak video ukazuje, ponechme stranou. Je ovšem takové po- učování úkolem právě radnice?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia