Dnes Prague Edition

„Jakákoliv stopa po ztraceném dítěti je úspěch“

-

PRAHA Ročně se v Česku ztratí okolo pěti tisíc dětí. Většinu z toho tvoří útěkáři. Smutným faktem však je, že zlomek dětí z tohoto počtu zmizí, protože jim někdo ublíží nebo je unese. Rodinám pohřešovan­ých pomáhá Nadační fond Ztracené děti. „Obrací se na nás spousta rodičů, kterým někdo unesl dítě,“říká předseda správní rady fondu a soukromý detektiv Pavel Caprata. Určitě. Máme školitele i psychology, kteří pořádají přednášky pro mateřské školy, základní školy i pro veřejnost. Na nich učí jednak děti bezpečnému chování a jednak jejich rodiče tomu, jakým způsobem vychovávat, na co si dávat pozor, aby se dítě neztratilo. Jsem přesvědčen, že se naše snaha vyplácí.

Celorepubl­ikově se ročně pohřešuje kolem pěti tisíc dětí. V Praze a středních Čechách je to číslo nejvyšší. Většinu tvoří útěkáři, kteří utíkají kvůli neshodám v rodině nebo proto, že je rodiče týrají nebo se o ně nestarají, nebo to jsou děti, které mají problémy ve škole. Na druhém místě jsou únosy dětí jedním z rodičů. Dále existují únosy způsobené trestnou činností – prodeje kojenců do zahraničí párům, které nemohou mít děti, prodej dětí za účelem prostituce. Přesné číslo nelze říct. Dřív jsem pracoval u policie, nyní jsem soukromý detektiv. Od té doby, co toto povolání vykonávám, se na mě obrací spousta rodičů s tím, že jim například někdo unesl dítě a podle nich si policie neví rady. Až po nějaké době, když policie není úspěšná, nebo si rodina myslí, že bychom měli v pátrání pokračovat jiným směrem než policie. My se už zpětně nedostanem­e k prvotním stopám, pátrání je proto podobné Pozvánka Prahou projde pochod pro pohřešovan­é děti

5. ročník

ve 13.00 z parku Přátelství na Proseku. jako u policie – vyslechnem­e kamarády pohřešovan­ých, příbuzné, projdeme místa, kde se naposledy dítě zdržovalo. Jakákoliv stopa je úspěchem, poskytneme ji dále Policii ČR. Takové v policejní evidenci skutečně jsou. U nás jich ale není mnoho. Každým rokem se přelívá do dalšího roku jedno až pět pohřešovan­ých dětí, které se nepovedlo ten rok nalézt. Je to tak padesát na padesát. Někdy se únosci naskytne příležitos­t, jindy jde o připravova­nou akci. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost některých pražských městských částí a okolních obcí kvůli trase okruhu. Trasu specifikov­anou v aktualizac­i zásad územního rozvoje z roku 2014 nejprve zpochybnil­a hromadná žaloba podaná k Městskému soudu v Praze. Po neúspěchu následoval­a kasační stížnost, jejíž zamítnutí je patrné z úřední desky. Odůvodnění zatím soud nezveřejni­l, na jeho zpracování má 30denní lhůtu. Podle aktualizov­aných zásad rozvoje má Pražský okruh vést od Ruzyně kolem Suchdola k dálnici D8 a dále kolem Vinoře a Satalic k dálnici D10 a D11. Podle některých obcí trasa přivede tranzitní dopravu do obydlených oblastí a zhorší životní prostředí. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia