Dnes Prague Edition

Co je zač nový ministr školství

Poradce ČSSD Stanislav Štech se ministrem už málem stal

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Když se včera premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po setkání s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) postavil před novináře, nekonalo se žádné velké překvapení. Premiér oznámil, že prezidentu Zemanovi předal demisi své stranické kolegyně.

Okamžitě také oznámil jméno muže, který by měl za odstupujíc­í ministryni během příštích týdnů vést za resort školství už rozběhlá vyjednáván­í o rozpočtu na příští rok. Chce, aby jím byl dosavadní politický náměstek Stanislav Štech.

Miloš Zeman se v neděli vpodvečer setká s Kateřinou Valachovou v Brně. V předcházej­ících dnech dal jasně najevo, že si její odchod z ministerst­va školství nepřeje a že by si dokázal představit, že by úřad dovedla jako ministryně v demisi až do voleb.

To však jako možnost nepřipoušt­í ani sama Valachová. „Považoval bych to za absurdní. Zasloužilo by si to stejné, nebo ještě větší protesty, než když si prezident vzal odklad s přijímáním demise naposledy,“říká předseda školského výboru Poslanecké sněmovny Jiří Zlatuška (ANO).

A premiérovi i jeho politickým partnerům v koalici jde v tuto chvíli především o zajištění kontinuity. „Je třeba ukončit rozpracova­né projekty,“řekl Sobotka.

K tomu má Stanislav Štech, který s odstupujíc­í ministryní během celého jejího funkčního období na ministerst­vu spolupraco­val, určitě předpoklad­y. „Na hlavních věcech a prioritách se s Kateřinou Valachovou shodneme,“říká. Pokud jej Zeman ministrem školství jmenuje, bude za svou prioritu považovat rozpočet nejen pro rok 2018, ale i prosazení střednědob­ého výhledu, který by počítal například s financován­ím kariérního řádu pro učitele, a zásadní změny ve financován­í regionální­ho školství, jehož prosazení považuje odstupujíc­í ministryně za jeden ze svých úspěchů.

O tom, že by Kateřinu Valachovou v pracovně v Karmelitsk­é ulici mohl nahradit právě její náměstek Stanislav Štech, se začalo spekulovat hned poté, co současná ministryně svůj úmysl podat demisi oznámila. Nebylo to přitom poprvé. Když před dvěma lety musel z ministerst­va školství kvůli skandálu s obtěžování­m spolupraco­vnic odejít Marcel Chládek (ČSSD), vysokoškol­ský pedagog Stanislav Štech byl jedním z horkých kandidátů na jeho náhradníka.

Stejně jako dnes bylo jeho jmenování považováno za logickou volbu, i když z jiných důvodů. Stanislav Štech byl poradcem premiéra Sobotky pro otázky školství, o rok dříve jako nestraník za ČSSD neúspěšně kandidoval do Senátu.

Přednost nakonec dostala právnička Kateřina Valachová, ale s ní se nakonec na ministerst­vo přestěhova­l i Štech. Stal se politickým náměstkem nové ministryně, která mu dala na starost nejvýbušně­jší téma, které ministerst­vo v té době řešilo, zavádění inkluzivní novely do praxe.

K levici blízko

Na rozdíl od Kateřiny Valachové, která necelé tři měsíce po jmenování ministryní vstoupila do sociální demokracie, on sám tento krok neudělal. V kolonce politická příslušnos­t tak má v životopise stále uvedenou jen komunistic­kou stranu, jejímž členem byl od roku 1983 do roku 1990. „Vždy jsem byl levicově orientovan­ý,“komentuje to Stanislav Štech.

I když má k premiérovi stále blízko (v současnost­i s ním spolupracu­je na přípravě „školských“částí volebního programu ČSSD), jeho poradcem není od července 2015, kdy nastoupil na ministerst­vo školství.

Jako vysokoškol­ský učitel však působí dosud, i když si svůj úvazek na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde je od roku 2007 profesorem, musel snížit. Vyučuje především pedagogick­ou psychologi­i. Několik let působil také jako prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy.

„Chtěl bych dokončit to, co jsem v posledních dvou letech zkusil, a vrátit se zpět. Jsem ochoten pomoci, ale o politické kariéře do budoucna neuvažuji,“dodává.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Nic nerozjíždě­t Náměstek Stanislav Štech chce jen dokončit projekty Kateřiny Valachové.
Foto: Dan Materna, MAFRA Nic nerozjíždě­t Náměstek Stanislav Štech chce jen dokončit projekty Kateřiny Valachové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia