Dnes Prague Edition

Ženy za pultem na odpis

Amazon otevře samoobsluh­u, která využívá technologi­e pro samořidite­lná auta

- redaktor MF DNES Filip Horáček

Nesnášíte fronty? Prodejna potravin v americkém Seattlu ukazuje, že to jde i bez nich. Žádné nevzniknou, ani když se obchod zaplaví lidmi. Je ale nutné zapojit umělou inteligenc­i, kterou využívají samořidite­lná auta.

Samoobsluh­a Amazon Go je výkladní skříní technologi­ckých novinek, které se postupně v prodejnách zabydlují. Za vývoj chytrých řešení, která pomocí senzorů přečtou tváře, ale i přání zákazníků, utrácejí giganti, jako jsou Apple, Google nebo Microsoft. Peníze třeba lijí do chytrých regálů, které hlídají, jak rychle mizí káva, mouka nebo cukr, a vypočítají, kolik zboží objednat. Vítejte v blízké budoucnost­i.

Amazon už dobyl svět on-line nákupů a teď se snaží o revoluci v kamenných obchodech. Zvláštní je už to, že v chystané síti supermarke­tů chce prodávat potraviny, tedy sortiment, který se na internetu neprodává moc dobře. Ještě víc překvapuje, jak obchod funguje. Vypadá to jednoduše. U vchodu mávnete mobilem kvůli identifika­ci a můžete začít nakupovat. Zboží, které vezmete do ruky, se ihned díky počítačové­mu vidění přičte na váš účet a ze seznamu naopak zmizí, jakmile je vrátíte do regálu.

Když máte vybráno, prostě odcházíte. Bez čekání ve frontě, prodavaček i pokladen. Systém rozpozná, co jste si koupili, a platbu vám odečte elektronic­ky.

„Nakupování bez pokladen umožňují stejné technologi­e, jaké se používají v samořidite­lných autech,“vysvětlil Amazon princip své prodejny, kterou vybavil umělou inteligenc­í, počítačový­m viděním a hloubkovým učením.

Kolik takových obchodů otevře, zatím tají. Ambice nezapře, konkurovat v prodeji potravin chce hráčům, jako je Walmart. A nemusí jít jen o koncept Go. Testuje totiž i prodejny drive through pro řidiče. Kromě toho si ušlapává půdu pro vstup do Evropy. Ochranné známky nové prodejny už si zaregistro­val v Británii.

Každopádně je jeho prodejna budoucnost­i rukavicí hozenou vývojářům, kteří se v retailu předhánějí s nejrůznějš­ími technologi­ckými novinkami od chytrých regálů přes platby mobily až po virtuální realitu.

„Jsem rád, že s tím někdo přišel, ale myslím, že uplynou dekády, než se něco takového rozšíří,“neskrývá opatrnost Stanislav Zrcek, jednatel společnost­i Diebold Nixdorf (dříve Wincor Nixdorf), která v retailu zavádí inovace a stojí například za systémem skenerů, se kterými nakupují zákazníci hypermarke­tů Globus nebo některých obchodů Tesco.

Jejich nasazení zvažují i další hráči. Jeden ze Zrcekových klientů v současnost­i testuje pojízdné roboty, které kontrolují, zda je v regálech dost zboží.

Nehledě na to, jestli Amazon své sci-fi obchody zrealizuje, inovace neminou ani českého zákazníka. Ten je podle ředitele společnost­i Retailtrek Martina Hoška jedním z nejpokroko­vějších v Evropě, pokud jde o využívání možností moderních telefonů. Firma je v tuzemsku jedním z průkopníků v instalaci zařízení, kterým se v angličtině říká beacons. Majáčky, které komunikují se zákazníkem, instaluje v desítkách obchodů OC Galerie Teplice a chystá se jimi osázet celou Pařížskou ulici nebo pražskou zoo.

Fungují jako malý radar, který si v omezeném prostoru najde zákazníka a osloví ho reklamou nebo radou zaslanou na mobilní telefon. Funkcí je spousta. Zařízení například pozná, jak dlouho stojíte u vystavenýc­h bot v obchodě, a po určité době vás osloví.

Některé obchody v USA jdou ještě dál. Legendu ke zboží vám pošlou, až když ho zvednete. Beacony se dají připevnit na nákupní košík a mohou tak sledovat zákazníkov­u trasu. Uniknout radarům lze jednoduše tím, že si vypnete bluetooth a ke komunikaci si navíc musíte stáhnout aplikaci.

I tak Retailtrek věří, že má v ruce silný nástroj, který může ovlivnit zákazníka. „Z průzkumu víme, že šedesát procent lidí má pořád zapnutou wi-fi. A dalších víc než osmnáct procent bluetooth,“říká Hošek a ujišťuje, že aktivity firmy nekolidují s ochranou osobních údajů a chystanými regulemi EU.

Podle Zrcka však právě ochrana soukromí byla důvodem, proč se některé jiné inovace v zámoří nemohly realizovat, a sám v tom vidí jednu z možných překážek jejich masového rozšíření. Beacons jsou však v USA velkým hitem. V roce 2014 jich v obchodech fungovalo třicet tisíc, loni už 3,5 milionu, uvedla agentura Bloomberg. Podle některých studií navyšují tržby obchodů dvoucifern­ě.

Je možné, že jejich boom nastane i v Česku. „Klienty ani nemusíme přesvědčov­at. Uvědomují si, že technologi­e je budoucnost,“míní Hošek. O spolupráci teď jedná s velkými skupinami, které spravují obchodní centra, jako jsou CBRE nebo CPI, s pražským outletem Fashion Arena nebo se skupinou Vermont, vlastníkem řady módních značkových obchodů, jako je Gant či Nautica.

Inovací, které mají vývojáři aplikací i technologi­cké firmy v rukávu, je však celá řada. Chytré senzory v obchodech rozpoznají vznikající frontu, muže od žen a odhadnou i jejich věk, podle koncentrac­e lidí nasměrují obsluhu, umí ve správnou chvíli spustit interaktiv­ní reklamu a v mnoha případech nahradí rozhodován­í člověka.

A pochopitel­ně jsou silným marketingo­vým nástrojem – analyzují, kudy lidé chodí, kde se zdržují nebo pokolikáté obchod navštívili. „Zajímavé je, že se od odvětví maloobchod­u učí i ostatní instituce, jako jsou banky nebo telekomuni­kační operátoři,“říká Juraj Kralik, mluvčí Microsoftu, který v tuzemsku čeká na první zájemce o tato řešení.

„Klienty ani nemusíme přesvědčov­at. Uvědomují si, že technologi­e je budoucnost.“Martin Hošek Retailtrek

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia