Dnes Prague Edition

Jestřáb, který bránil chartisty

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

WASHINGTON Už od 60. let minulého století byl nablízku takřka všemu důležitému, co se v americké zahraniční politice dělo. Zbigniew Brzezinski, legendární poradce několika amerických prezidentů, zemřel v noci na sobotu ve věku 89 let.

Narodil se v Polsku a měl za manželku praneteř českoslove­nského prezidenta Edvarda Beneše, a možná i proto v době studené války silně podporoval disidenty v komunistic­kých zemích střední a východní Evropy. Komunistic­ká média ho proto často označovala za „jestřába“.

Pracoval už pro administra­tivu prezidenta Kennedyho a končil v týmu Baracka Obamy. Nejvýše byl v americké politice v letech 1977 až 1981, kdy působil jako poradce prezidenta Cartera pro otázky národní bezpečnost­i. Později však radil například i prezidentu Ronaldu Reaganovi.

Od 70. let byl ve Spojených státech považován za jednoho z největších odborníků na komunismus. V Carterově éře se zasazoval o dodržování lidských práv v sovětských satelitech, vyplývajíc­í z dohod podepsanýc­h v Helsinkách v roce 1975 – právě na podporu těchto dohod vznikla později v Českoslove­nsku Charta 77.

„To on přemluvil Cartera, aby z lidských práv učinil součást americké ideologie a postavil ji proti sovětské,“zavzpomína­l včera někdejší polský disident Adam Michnik. „To bylo geniální! Protože se to navíc spojilo s podporou pro disidentsk­á hnutí a dohromady to vytvořilo politiku uvolňování s lidskou tváří. Pro nás to byl dar z nebes!“

 ??  ?? Zbigniew Brzezinski
Zbigniew Brzezinski

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia