Dnes Prague Edition

Toyota se vrací

Vše děláme jinak. I prodej aut jsme založili na selském rozumu.

-

Vžebříčku prodejů nových osobních aut patří ke značkám, které zaznamenáv­ají největší růst. Šéf českého zastoupení Martin Peleška chce japonskou Toyotu po pěti letech ve druhé desítce vytáhnout na podstatně lepší příčky. Zatím má dobře našlápnuto – prodeje za první čtyři měsíce stouply meziročně o tři čtvrtiny, což je nejvíce z velkoobjem­ových značek. Byl to souběh více faktorů. V automobilo­vém průmyslu jsou různé vlny, procházeli jsme generační obměnou modelů. Navíc jsme se soustředil­i hlavně na dva modely, což se nemuselo ukázat jako správná volba. Nutné je také podotknout, že Toyota měla problémy s klesajícím odbytem v celé Evropě, a proto se rozhodla pro větší změny. Říká se tomu, že nemá smysl jet na mrtvém koni, ale najít živého. A tak začaly veškeré změny. Rozhodně to byla minulost, teď rosteme. Nám se to osvědčilo. Přineslo nám to spoustu zajímavých zkušeností, hlavně z Polska, kde je Toyota číslo dvě na trhu. Například marketing a cílení na zákazníka jsou na všech trzích velmi podobné. Teď se snažíme být zákazníkům blíže, proto některé činnosti děláme opět z Česka. Auto není pro mladé téma

Co do počtu zaměstnanc­ů jsme se zmenšili v Česku zhruba na polovinu, ale pomalu se vracíme díky růstu na stejné množství lidí jako předtím. Bez reorganiza­ce bychom nebyli tam, kde jsme teď. Vše se dělá jinak, je to založeno na selském rozumu. Mnohem více naslouchám­e tomu, co chtějí zákazníci. Děláme častěji průzkumy trhu, ptáme se lidí v showroomec­h či na našich stránkách. Hodně jsme začali investovat do internetu, máme pak mnohem lepší informace o možných zákaznícíc­h a můžeme vše řešit rychle a operativně. Statistiky v tomto ohledu vycházejí opravdu zajímavě. Většinou se bez problémů pohybujeme kolem pátého až desátého místa, ale jen první dva až tři týdny v měsíci. Ke konci měsíce najednou všem registrace vozů záhadně rostou.

Nicméně centrála to příliš neřeší. Ví, že posilujeme hlavně v segmentu privátních zákazníků, kde se tyto finty dělat nedají. To, myslím, ukazuje, že značka je úspěšná. Odklon od nafty je opravdu patrný. My patříme k nejalterna­tivnějším značkám na trhu, hybridy tvoří až dvacet procent našich prodejů. Toyota globálně sází do budoucna hlavně na vodík. Alternativ­ní pohony jsou určitě téma, kterým chceme oslovit více i mladší generaci.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia