Dnes Prague Edition

Oranžový vabank

Sobotka končí jako šéf ČSSD. Stranu povede Chovanec, kampaň Zaorálek

- Ondřej Leinert s přispěním Vojtěcha Srnky

Sociální demokraté zkoušejí zvrátit dramatický propad preferencí před volbami. Včera se v okruhu nejužšího vedení dohodli na velké rošádě.

Okoukaného lídra nahradí výrazný řečník.

A parťáka mu bude dělat muž, jehož tématem jsou zbraně a bezpečnost a umí vyjít s prezidente­m Milošem Zemanem.

Po šesti letech a třech měsících, kdy ČSSD převzal na sjezdu od Jiřího Paroubka, je na ústupu Bohuslav Sobotka. Stranu vedl jako lídr do devíti voleb, ty desáté už však letos nepřidá. Vystřídá ho ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který kývl na to, že sehraje roli krizového manažera.

Jeho úkol: pořádně posílit preference strany a pokud možno ještě potrápit v současnost­i jasného favorita voleb, hnutí ANO. ČSSD přitom na něj v posledním průzkumu TNS Kantar pro Českou televizi ztrácí dvacet procent hlasů. S deseti procenty by teď skončila až čtvrtá.

„Jsem přesvědčen, že má dost energie a odhodlání, aby se jako lídr pustil do volební kampaně,“věří Sobotka.

Plamenného řečníka Zaorálka, na něhož strana spoléhá, že by mohl oslovit jak tradiční levicové, tak liberálněj­ší městské voliče, pak má doplnit muž „od rány“. Ministr vnitra Milan Chovanec, který už nebude stranická dvojka. Minimálně do případného předčasnéh­o povolebníh­o sjezdu je pověřen řízením ČSSD.

Ale vidět do voleb bude i Sobotku. Ponechá si premiérský post a sociální demokraté s ním nadále počítají, bude jedničkou strany v Jihomoravs­kém kraji.

„Kolega (Lubomír Zaorálek) je rozhodně přímější, dokáže být vtipný a je velmi dobrý rétor. Dokáže se k lidem dostat blíž. A já myslím, že vtipu ve velmi vážné volební kampani bude víc než potřeba,“zamlouvá se změna stranické místopředs­edkyni Michaele Marksové.

Naopak podle někdejšího jihočeskéh­o hejtmana a častého oponenta stranickéh­o vedení Jiřího Zimoly rošáda už moc nezmění.

„Když jsem před půl rokem navrhoval, aby byly zvlášť funkce premiéra a předsedy ČSSD, nesetkalo se to s odezvou. Pokud tato situace nastane teď, nejsem si jistý, že to něco zachrání. Obávám se, že nám už spoustu voličů uteklo,“prohlásil Zimola včera v pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz.

Vedení sociálních demokratů však jednoduše cítilo, že do voleb je třeba aspoň něco zkusit. A podle analytika Jana Herzmanna, který dlouhodobě sleduje českou politickou scénu, to ještě může přinést straně body.

„Je docela instruktiv­ní podívat se do Británie. Když vypisovala paní Mayová volby, vypadalo to, že nic na světě nemůže zabránit masivnímu vítězství konzervati­vců. Nakonec to vítězství bylo těsné a ztratili většinu v parlamentu,“hledá Herzmann analogii s nedávnými britskými volbami, ve kterých lídryně konzervati­vců Theresa Mayová nezískala kýženou většinu hlasů.

Zvolený postup sociálních demokratů však má i velké úskalí: strana bude mít do voleb de facto tři lídry, což může být pro voliče nesrozumit­elné. „Čím méně tváří sociální demokracie nabídne, tím to pro ni bude lepší. Triumvirát, to už se mi zdá trochu hodně,“myslí si Herzmann.

Sobotka se včera proti interpreta­ci, že půjde o triumvirát, ohrazoval. „Není to žádné trojvládí. Odcházím z vedení ČSSD,“říkal Sobotka.

Nicméně právě on podle informací MF DNES navrhoval, aby nový šéf ČSSD byl zároveň volebním lídrem. A tuto vizi také Sobotka předestřel Chovancovi se Zaorálkem už během nedělního oběda. Chovanec, který je v ČSSD znám tím, že nerad chodí do předem dost možná prohraných bitev, to však odmítl.

Má to logiku. Zaorálek podle průzkumů působí na veřejnost lépe. Chovanec navíc v minulosti dal uvnitř ČSSD několikrát najevo, že se na výrazný posun do politické úlohy nejtěžšího kalibru necítí: neměl například nikdy zájem vystřídat na premiérské­m postu Sobotku. Podle zdrojů z ČSSD si je vědom, že neumí cizí jazyky, a ani jeho životopis – zahrnující mimo jiné bakalářský titul získaný za desetiměsí­ční studium v Plzni – ho nepředurču­je zrovna ke kariéře státníka.

Na druhou stranu, pokud by Zaorálek ve volbách nedovedl ČSSD k vítězství, mohl by Chovanec řídit silnou opoziční stranu. A to už je o dost jiná úloha.

„Ustupuji, aby měl Luboš Zaorálek dostatek mediálního prostoru hájit sociální demokracii,“popsal svoje rozhodnutí České televizi včera sám Chovanec.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ručník v ringu Premiér Bohuslav Sobotka včera oznámil, že ČSSD ze dna voličských preferencí už nebude zvedat on, ale že se o to pokusí jako volební lídr ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ručník v ringu Premiér Bohuslav Sobotka včera oznámil, že ČSSD ze dna voličských preferencí už nebude zvedat on, ale že se o to pokusí jako volební lídr ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.
 ?? Foto: ČTK ?? Triumvirát Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec společně dovedou ČSSD k volbám. Každý však v jiné roli.
Foto: ČTK Triumvirát Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec společně dovedou ČSSD k volbám. Každý však v jiné roli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia