Dnes Prague Edition

Sobotka ustoupil sám, říká Marksová

-

Jsme silní v programu, ale voliči nevnímají fakta. To je problém sociální demokracie, míní její místopředs­edkyně a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s tím, že rošáda ve vedení strany ČSSD neublíží, ale pomůže.

Co bylo poslední kapkou, kdy se strana rozhodla, že jí bude líp bez Bohuslava Sobotky v čele?

No, podle mě tím hlavním spouštěčem byl průzkum volebních preferencí, který nám ukázal deset procent, a tudíž neustále klesající tendenci. Myslím, že poté to vzešlo od samého pana předsedy, nikdo ho k tomu nenutil.

Skutečně věříte, že tahle rošáda straně pomůže?

Věřím, že ano. Protože my jsme se dostali do bodu, jak řekl kolega Zaorálek, kdy nám lidé nenaslouch­ají a nečtou náš volební program. Jako by nevnímali, co konkrétníh­o pro ně která vládní strana udělala.

Jak se podle vás strana dostala až k bodu, že potřebuje vyměnit předsedu a volebního lídra?

Ukázaly to události posledních dní. Premiérovi sice nezbylo než odvolat ministra financí Andreje Babiše, ale pro lidi zvenku jsme tento krok nedokázali dobře vysvětlit. A ti to očividně nepřijali, protože každý, kdo tu vládu rozbíjí, je za toho špatného. Přestože ten důvod je podle mě naprosto správný.

Co jste tedy měli udělat jinak?

Podle mě to je stále ten samý problém. Voliči nevnímají fakta, ale jen pocity, které jim podsouvá velmi dobře vytvořená kampaň hnutí ANO. My jsme silní v programu, v práci, kterou jsme odvedli, ale pak prostě někdo jiný, kdo jen mluví lépe, je pro lidi více přitažlivý.

V čem tedy bude Lubomír Zaorálek před volbami lepší?

Je rozhodně přímější, dokáže být vtipný a je velmi dobrý rétor. Dokáže se k lidem dostat blíž.

Dokážete si představit, že by Milan Chovanec zůstal předsedou strany i do budoucna po volbách a po mimořádném sjezdu?

Samozřejmě, dokážu si to představit. Když je někdo opakovaně prvním místopředs­edou, předpoklád­á se, že když se něco stane, vede pak stranu on. Ale každopádně se uvidí, co život přinese.

Takže byste ho preferoval­a i třeba před Zaorálkem?

To se nezlobte. To je opravdu příliš brzy, abych se k něčemu takovému vyjadřoval­a. — Vojtěch Srnka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia