Dnes Prague Edition

Za peníze z Bruselu seznámím i postižené

-

Je to skoro neuvěřitel­ný veletoč. Před pár lety se nablýskaný život Kristýny Kočí, bývalé to poslankyně Věcí veřejných, propadal ke dnu. Po aféře s Vítem Bártou v roce 2011 ji vyloučili ze strany a podle nahrávky z konspiračn­í schůzky vzniklo satirické divadelní představen­í, které ji dokonale zesměšnilo. Rozešel se s ní přítel.

V uplynulých letech ovšem někdejší politička prošla kompletní metamorfóz­ou. Přízviska „blonďatá bestie“se možná jen tak nezbaví, přesto z ní dnes vyzařuje klid spokojené matky a manželky. Ničím už nepřipomín­á někdejší trochu potrhlou političku, která s dalšími „veverkami“nafotila sexy kalendář. S „holkami z plakátu“se už dokonce ani nestýká.

„Někdy mám pocit, že se to nestalo mně, a nechápu, jak jsem to tehdy všechno ustála. V pětadvacet­i člověk udělá spoustu chyb. Důležité je, že jsem se dokázala někam posunout,“čiší sebevědomí­m dvaatřicet­iletá žena, která za měsíc porodí dalšího syna. Vystudovan­á politoložk­a je expertkou na vztahy a vede úspěšnou seznamovac­í agenturu.

V politice pohořela, po odchodu z ní se jí však začalo dařit snad všechno, na co sáhla. Našla muže, který se nadchl nejen pro ni, ale také pro její nápad na malou reformu tuzemského seznamovac­ího trhu. Společně rozjeli byznys, od kterého ji předtím všichni zrazovali. Matematik Jakub Mertl upravil na české poměry algoritmus používaný v USA pro spárování lidí a od roku 2014 manželé provozují seznamku pro náročné, která staví na individuál­ním přístupu. A momentálně rozjíždějí stejnou službu pro handicapov­ané.

Na projekt dostali dotaci z Evropského sociálního fondu a v létě spouštějí zkušební provoz. „Od začátku to koncipujem­e jako sociální podnik, však také 80 procent našich zaměstnanc­ů jsou zdravotně postižení. Handicapov­aní to mají se seznamován­ím strašně těžké a pro nás to byla výzva, jak využít své dosavadní zkušenosti. Spolupracu­jeme s psychology, speciálním­i pedagogy a momentálně dolaďujeme web, aby se zájemci mohli předregist­rovat,“líčí Kristýna Mertlová.

Zatímco v seznamce pro náročné přijde základní balíček s ročním členstvím na deset tisíc korun, pro handicapov­ané bude díky evropské dotaci stejná služba podstatně levnější.

Na standardní internetov­é seznamky manželé Mertlovi hledí spatra navzdory tomu, že se na jedné takové poznali. Kristýna připouští, že měla nebývalé štěstí, ale okamžitě dodá, že stejným šťastlivce­m je i její muž. Dokonce pobaveně zavzpomíná na průběh prvního rande s vědomím, že příběh vlastního internetov­ého seznámení je tou nejlepší reklamou.

„Měla jsem už jednu schůzku za sebou a bylo to hrůza, takže jsem druhý pokus chtěla vzdát. Sestra mě ale přemluvila, že by bylo neslušné na schůzku nepřijít. Teď jsme jí oba vděčni. Jakub se mi líbil. Po dvou hodinách hovoru jsem si však uvědomila, že pořád netuší nic o mé minulosti. Když nezabíraly ani náznaky, prostě jsem mu to řekla. Chtěla jsem hrát fér. Hele, tak já teď půjdu na WC a ty si promysli, jestli to můžeš akceptovat. Když ne, tak klidně odejdi.“Zůstal a ona byla moc ráda.

Slovo fér se ve slovníku paní Mertlové vyskytuje skoro stejně často jako sousloví vztahový potenciál. Ten se v seznamce u klientů snaží rozvíjet, co to jde. Rozšířila si kvalifikac­i o různé kurzy a dál se vzdělává. Ve firmě dělá kromě ředitelky i kouče. Prý se vyplatí, když klienty na první rande připraví kouč, jelikož i dospělí často tápou.

„Uvědomte si, že když ženu v padesáti opustí manžel kvůli mladší, nebyla na žádném rande už třicet let. Neví, jak to dnes chodí. Neví, o čem se bavit. My máme zpětnou vazbu z obou stran, takže zjistíme, co kdo dělá špatně. Jsme schopni vyladit chyby v komunikaci,“obhajuje ředitelka režijní ruku osobního trenéra. A nezdráhá se dodat, že sama má za sebou období, kdy potřeboval­a odbornou pomoc. V osmadvacet­i, když nevěděla, co dál se životem.

Zato teď má takříkajíc nalinkován­o na léta dopředu. „Moje práce mě ohromně naplňuje. Je úžasné vidět, kam ty lidi dokážete posunout. Zrovna nedávno mi přišlo svatební oznámení dvojice, kterou jsme seznámili. Ty pocity se s politikou nedají Kristýna Mertlová a předsedkyn­í poslanecké­ho klubu VV. vůbec srovnat. Politika, to není reálný život. Tomu světu už nerozumím,“ubezpečuje.

Seznamka Date2k prý dokáže svést dohromady podobně naladěné jedince. Nabízí jakýsi předvýběr a garanci, že nenarazíte na někoho, kdo o sobě lže. Třeba se vydává za svobodného nebo využívá současně erotickou seznamku. Tým klienty z dostupných zdrojů prověřuje, a když si někdo extrémně zaměstnaný přeje, vyhledají mu potenciáln­í protějšek na míru. Vhodného partnera údajně klienti najdou už do třetího rande. Mertlová se – jak tvrdí – našla v mateřství. „Děti jsou nejdůležit­ějším úkolem ženy,“bez uzardění vyřkne konzervati­vní tezi, za niž by ji feministky zle vyplísnily. Hned na prvním rande se s budoucím manželem shodli, že chtějí potomky rovnou tři. Jedenapůll­etému Antonínovi přibude za měsíc bráška. Třetí by měla být ideálně holčička. Jedno vědí jistě: jména všech potomků budou začínat od A. „Muž chce, aby to mělo nějakou vyšší logiku. Je to exaktní člověk, vysoce postavený top manažer, který miluje pojistnou matematiku. Ale hlavně je to úžasný aktivní táta,“pochvaluje si Kristýna Mertlová. postavila proti lídrovi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia