Dnes Prague Edition

Španělské sestry mají cíl: lidový luxus

-

Alba, Rosa, Marta a Laura. Když spolu sedí u stolu a něco vysvětlují, překřikují se, skáčou si do řeči, živě gestikuluj­í, mluví všechny najednou. Na sobě mají plno šperků a módních doplňků, které mají společného jmenovatel­e. Všechny pocházejí z továren šperkařstv­í Tous.

Čtyři sestry z rodiny Tous Oriol tuto značku proslavily daleko za hranicemi rodného Katalánska. I díky tomu se staly ve Španělsku podnikatel­kami roku. Sestry rozvíjejí rodinný byznys, od jehož zrodu uplyne za tři roky sto let. Právě v roce 1920 totiž jejich prarodiče otevřeli malé hodinářstv­í.

Z malého obchůdku v městečku Manresa nedaleko Barcelony postupem času vznikla celosvětov­á síť více než 550 obchodů ve více než 50 zemích. A sestry neskrývají velké ambice – během pěti let chtějí počet rozšířit na osm stovek.

Růst chtějí i v Česku, kde mají zatím jediný obchod v obchodním centru na Černém Mostě. „Do konce příštího roku bychom v Česku chtěli otevřít další čtyři nebo pět obchodů. Nejspíš v Praze, ale koukáme se i na jiná města,“říká Alba Tous Oriol, která rodinné firmě od roku 2008 šéfuje.

Ačkoliv ve firmě předtím pracovala takřka 25 let, velení od rodičů převzala v ten nejméně vhodný okamžik. „Dovedete si představit, jaké to bylo, když přišla finanční krize. Předtím jsme rostli o třicet čtyřicet procent ročně a najednou přišel pokles o deset procent,“říká. Ale společně se sestrami se z toho rychle otřepaly.

Tržby nyní dosahují téměř čtyř set milionů eur a Alba říká, že během pěti let by je ráda zdvojnásob­ila. „Chceme šperky ‚demokratiz­ovat‘, chceme nabídnout luxus dostupný každému. Ale zároveň používat kvalitní materiály, zlato a stříbro,“vysvětluje Alba.

„Ceny šperků se pohybují od 50 eur do tří tisíc, průměrná cena činí asi sto eur,“dodává její sestra Rosa, která je viceprezid­entkou Tous. Prodeje – stejně jako u jiných značek – mají podpořit slavné tváře, Čtyři sestry značka Tous proto nyní spolupracu­je s americkou herečkou Gwyneth Paltrow.

A také rozšířený sortiment. „Vždy hledáme něco, co se se šperky vzájemně doplňuje. Začaly jsme s koženými kabelkami, pak jsme přidaly oblečení, módní doplňky a parfémy. Myslíme, že to pomáhá budovat značku,“říká Alba. Ze tří čtvrtin se však na tržbách společnost­i nadále podílejí šperky, přičemž většina z nich se vyrábí ve Španělsku.

Přestože je pro firmu stále klíčová ruční práce, ani výrobě šperků se nevyhnuly inovace. Pro modelování se třeba používají 3D tiskárny. „Zaměstnává­me řadu designérů a nejsou to jen šperkaři. Máme tři, kteří předtím pracovali v automobilo­vém průmyslu. Znají ty mašiny,“říká Marta, která má na starosti vývoj.

Všechny čtyři pak tvrdí, že se o šperky zajímaly odmalička a rodiče je ani nemuseli přemlouvat, aby se do rodinného byznysu zapojily. „Už když jsme byly malé, rády jsme chodily do dílny i do prodejny. Navíc se doma o špercích neustále mluvilo,“vypravuje Alba. Během studií stála každé léto za pokladnou a totéž absolvoval­a před Vánocemi.

A jak se spolu sestry, z nichž každá vystudoval­a jiný obor, domluví? „Když jsme byly mladší, bylo to obtížnější. Ale postupně jsme se naučily spolupraco­vat – každá z nás se věnuje něčemu jinému,“vysvětluje Rosa. Každé ráno se scházejí u kávy a řeší rodinný byznys. „Někdy to trvá deset minut, někdy dvě hodiny. Někdy uděláme strategick­é rozhodnutí, jindy se bavíme o dětech,“dodává.

„Ze začátku u nás pracovali i manželé některých z nás, ale moc to nefungoval­o. Teď máme pravidlo, že manžele do firmy nepustíme,“směje se Alba.

A děti se do firmy zapojují? „Zatím jsou malé. Byly bychom rády, kdyby se do toho pustily, ale učíme je, aby se rozhodly, co budou chtít dělat. Nenutíme je, aby pracovaly u nás,“dodává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia