Dnes Prague Edition

S Pobřežní hlídkou u líné bahnité louže

-

V jedné z nejotravně­jších chvil Pobřežní hlídky – a že jich je! – člověku maně naskočí citát z klasika, Hamletův povzdech „jak nudný, prázdný, ploský, nicotný“.

Přesně to je film, jenž zcizil dávnému seriálu název a trenky. Nic víc.

Vydává se za akční komedii, ale co do akce je líný a vůči humoru odolný, pokud se jím nemíní nekonečné hrátky s obsahem pod trenkami. Všechny dámy včetně ústřední zlosynky sice mají předlouhé nohy a oba hlavní hrdinové, Dwayne Johnson a Zac Efron, vypracovan­é svaly, ale svorně je ukazují tak uměle, že vzrušení předem zabijí.

Výkony herců a scenáristů vykazují vzácnou shodu: opravdu nelze rozhodnout, zda jsou dutější dialogy „Ještě nejsem připravený - Ale oni tě potřebují“, či způsob, jímž je hvězdy vyslovují. Johnson se chová jako komiksový superhrdin­a chrlící morální poučky, čímž film zbavuje Kdo na to půjde

jediné možné spásy, totiž brát jej jako parodii. A zápletka, jež z plavčíků učiní elitní protidrogo­vou jednotku odhalující korupci, je velmi slušně řečeno dětinská – ovšem děti do patnácti let na Pobřežní hlídku kvůli slovním vulgaritám nesmějí.

Tak kdo na ni půjde – milovníci akce? Těžko, ani žraloka v té bahnité louži nezahlédno­u, jen jeden požár lodi, jednu běžnou jízdu na vodních skútrech a pár pěstních rvaček. Nápad vykazuje jediná, jež se odehrává v dětském pokojíku – za deset procent. Druhých deset procent lze přihodit za nostalgick­é, ač trapné zjevení ikony seriálu Davida Hasselhoff­a, a pět za milosrdnou otupělost, do níž film diváka zahalí účinněji než koňská dávka sedativ.

Pobřežní hlídka USA, 2017

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia