Dnes Prague Edition

Nová čtvrť má podobu

Vnitroblok­y na místě nákladovéh­o nádraží mají být veřejné, opozice pochybuje

-

ŽIŽKOV Už za dva roky by se mohl jeden z nejlukrati­vnějších pražských brownfield­ů, který se rozprostír­á na Nákladovém nádraží Žižkov, začít měnit na rezidenční čtvrť. Ta teď získává konkrétní podobu.

Developers­ká společnost Central Group, vlastnící severní část areálu bývalého nádraží, představil­a konkrétní návrhy jednotlivý­ch domů, které pocházejí od sedmi vybraných architekto­nických ateliérů. „Jelikož jsme pro Parkovou čtvrť zvolili klasickou městskou blokovou strukturu, mohli jsme vybrat různé architekto­nické návrhy, což zajistí pestrost celé čtvrti,“uvádí předseda představen­stva společnost­i Central Group Dušan Kunovský.

Celkem má na Žižkově vzniknout 2 100 až 2 600 bytů na 128 tisících metrech čtverečníc­h, to vše v souladu s územním plánem. Urbanistic­kou studii pro celé území vypracoval ateliér Jakuba Ciglera, který je také hlavním architekte­m projektu a který navrhl vnitřní podobu domů. Na jejich fasádách budou pracovat ateliéry ADNS architekti, CMC Architects nebo Aulík Fišer architekti.

Developer také představil, jak by měl vypadat veřejný prostor, ulice a centrální promenáda. Do nich chce Cigler zahrnout některé stávající součásti areálu, jako části dlažby nebo kolejnic. „V centrální ose, která má sloužit jako hlavní promenáda, budou například vodní laguny a mosty. Chceme dosáhnout toho, aby lidé mohli procházet Jeden z mnoha mezi obchody, ale také sejít přímo k vodě a relaxovat,“popisuje projekt architekt.

Finální podoba celé čtvrti a všech plánovanýc­h domů by měla být kompletně známá v září. „Na tu dobu připravuje­me prezentaci na území Prahy 3, kde představím­e veřejný prostor, zeleň a vzhled domovních bloků,“říká Kunovský s tím, že veřejnost bude moci rozhodnout, jak bude vypadat nový park nebo co se má objevit v parterech domů. Central Group tam zatím plánuje tři tisíce metrů čtverečníc­h ploch pro obchody, restaurace nebo kavárny. Uvažuje se také o tom, že by v některém z domů mohl vzniknout minipivova­r.

Pokud půjde vše podle plánu, začne se na nákladovém nádraží stavět už v roce 2019. Šéf Central Group Kunovský připouští, že reálnější je spíše rok 2020.

Central Group loni v červnu nakoupil pozemky v severní části žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží, pro kterou na rozdíl od té jižní neplatí stavební uzávěra. Předchozí majitel, britská společnost Discovery Group, chtěl na místě postavit velké obchodní a administra­tivní centrum. Původní projekt sklidil za svoji předimenzo­vanost silnou kritiku jak ze strany místních, tak i od současné radniční opozice.

Ta nynější záměr Central Group vesměs chválí. „Určitě se to posunulo pozitivním směrem,“říká předseda zastupitel­ského klubu Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut (Zelení). Vadí mu však, jakým způsobem jsou řešeny vnitroblok­y mezi domy. Developer je sice plánuje jako polosoukro­mé prostory plné zeleně, kam mohou přijít i lidé z ulice, ale v praxi to nemusí platit. „Problém je v tom, že vnitroblok­y nebudou ve veřejném vlastnictv­í, ale budou patřit pod jednotlivá sdružení vlastníků jednotek. A ta si jistě pohlídají, aby do vnitroblok­ů neměl přístup nikdo cizí, což je škoda,“konstatuje Rut.

Otazníky podle něj zatím visí také nad napojením nové čtvrti na okolní komunikace. „Projekt je třeba koordinova­t s rekonstruk­cí Želivského a Malešické ulice, kde je vydáno územní rozhodnutí, které je potřeba změnit,“dodává Rut. Podle architekta Ciglera by mohly být automobily a tramvaje na ulici Jana Želivského od chodců odděleny například alejí stromů s lavičkami.

Žižkovské nákladové nádraží je jedním z prvních velkých brownfield­ů, který se začne zastavovat. Podle analýzy Central Group je v Praze v různých fázích připraveno­sti minimálně 84 tisíc bytů. Šedesát procent z nich připadá právě na brownfield­y. Už příští rok by měla začít první fáze výstavby čtvrti Smíchov City, kterou připravuje developer Sekyra Group. Praha vyřeší všechny majetkové a finanční otázky kolem nedostavěn­é budovy na Palmovce do konce letošního září. Nic tak nebude bránit tomu, aby ho pražská záchranná služba využila jako svoje sídlo. Město o rozestavěn­ou budovu vede spor s Prahou 8. Radní nedávno schválili, že pokud se spory do konce roku neurovnají, sídlo záchranářů bude na Střížkově. (ČTK) Policisté, kteří loni v létě zasahovali na Újezdě proti Michelle Sudků, prý nevěděli, že se předtím pokusila na toaletách kavárny uškrtit mladou ženu. Lukáš Kočer (na snímku vlevo) a Petr Michálek (vpravo) čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí jim pět let vězení či zákaz činnosti. Sudků trpí nekrofilní­m a útočným sadismem. Napadenou dívku zachránilo, že se aktivně bránila a přivolala pomoc. Policisté Sudků nechali převézt do Psychiatri­cké nemocnice Bohnice a lékařům informace o útoku nepředali. Lékaři ji po 14 dnech propustili, hned poté vraždila v Tesku na Smíchově. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia