Dnes Prague Edition

Měly by se volby v Praze změnit?

Názorová stránka MF DNES k projednáva­né úpravě hlasování do čela města a posunu voleb

-

PRAHA Co mají společného píseň Rosa na kolejích a změna volby primátora? Obojí je evergreene­m, který zní už léta. Návrh přímé volby primátora a starostů se naposledy na celostátní úrovni objevil v roce 2014. A nyní v Praze.

Myšlenkou na přímou volbu a přesunem termínu voleb na pražský magistrát se nyní zabývají zastupitel­é. Obě věci doporučil zastupitel­ským klubům projednat výbor pro legislativ­u.

Záležitost totiž oživili Piráti, kteří přinesli návrh na přímou volbu hlavy radnice. Lidé by podle nich volili do čela města primátora i s jeho náměstkem, jako je tomu v prezidents­kých volbách v USA. Zvolený tandem by si pak k ruce jmenoval další členy rady.

Takové vedení by mělo na starosti vládu, naproti tomu by zastupitel­stvo řešilo dlouhodobá koncepční rozhodnutí. Primátora by mohli odvolat zastupitel­é nebo lidé na základě petice.

Jenže pro takový model by bylo třeba upravit českou legislativ­u. Bez změny pravomocí je podle politologa Jana Kubáčka přímá volba nevhodná.

„Na Slovensku nebo v Německu je zkušenost se zablokován­ím vedení města. Starosta měl totiž v radě zástupce opozice, která hlavu radnice drží zkrátka,“popisuje Kubáček.

Stejně tak nehodnotí jako šťastnou myšlenku, aby Pražané volili zastupitel­e na magistrát v jiný rok než na radnice městských částí. „Pražská politika by byla v permanentn­í kampani, protože by byly po dvou letech vždy volby,“hodnotí politolog. Politici by se tak podle něj nepouštěli do ničeho odvážného a kontroverz­ního, aby si nerozhněva­li voliče. „Dělali by jen populární věci,“dodává Kubáček.

I tak by se mohlo stát, že by na magistrátu seděly ve vládě jiné strany než na městských částech. Pro ty by to pak mohla být pohroma. „Už nyní magistrát občas přehlíží zájmy městských částí a možná by se to ještě posílilo,“míní odborník.

Jelikož by se záležitost­í měly v budoucnu zabývat všechny pražské zastupitel­ské kluby, požádala MF DNES o komentář jejich předsedy a pražskou primátorku.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia