Dnes Prague Edition

Všichni chtějí šéfovat. Ale kdo bude dělat?

-

Ve stavebnict­ví pracuje Michael Švanda skoro celý život. Už při škole začínal jako dělník na stavbě, dnes šéfuje stavebnímu závodu. Obor má podle něj budoucnost, ale ztratil atraktivit­u a pozornost. íká se, že ve stavebnict­ví se odráží aktuální kondice ekonomiky. V době krize je to první obor, který se zastaví. A tak by v období růstu měl být opět prvním, jenž se pořádně rozjede. „Jenže to tak není. Ve stavebnict­ví krize ještě neskončila. Čísla ukazují, že se nic nezměnilo. Daří se snad jen bytové výstavbě. Ale co firmy, jako je ta naše, která dodává výrobky na stavby?“říká Michael Švanda, ředitel závodu Speciální činnosti společnost­i Hochtief CZ v Plané nad Lužnicí. To, co trhu chybí, je předvídate­lnost a kontinuita. Nyní jsou to strašné výkyvy. My potřebujem­e, abychom měli stálý přísun práce pro naše zaměstnanc­e.

Ale ano, na nejbližší období máme zakázky nasmlouvan­é. Jenže zase přichází jiná starost – mít na to dost kvalifikov­aných odborníků. Táborsko tradičně mívá stejnou, nebo dokonce nižší nezaměstna­nost než Praha. Je tu hodně průmyslový­ch podniků, takže na trhu práce žádná volná síla není. Přetahujem­e si stávající zaměstnanc­e s konkurencí. V programu Režim Ukrajina máme poptáno 53 odborných dělnických pozic. Jenže od prvního oslovení až do přijetí nového zaměstnanc­e to trvá zpravidla devět měsíců. A zakázka bývá třeba na měsíc, takže to není moc pružný systém. Snažíme se o to. Ale i tak nám hrozí, že až se od zkušenější­ch vše naučí, odejdou jinam. Intenzivně spolupracu­jeme se středními školami, ale ani to často nestačí. Například truhláři – my jich tu potřebujem­e patnáct, ale v ročníku jich je deset a po škole to nejde dělat ani jeden, případně jdou pomáhat do otcovy firmy. Zahájili jsme dialog s ostatními stavebními firmami, které jsou na tom podobně. Snažíme se povznést stavebnict­ví jako obor, aby do něj lidé opět chtěli. Je nutné pracovat už s žáky základních škol a jejich rodiči. Nemáme lidi...

Podívejte se kolem sebe: vše, co má nějakou trvalejší hodnotu, vytvořila buď příroda, nebo postavil člověk. Ostatní věci pominou, zmizí. Stavby přetrvají. Vždyť co dnes jezdí turisté obdivovat do cizích zemí? Přírodní krásy nebo právě stavby. Některé vydržely stovky, ba i tisíce let. Je prima, když můžeme jít po městě a ukazovat: Tohle jsme stavěli my. Všechno, co se vyrobí a postaví, je jedinečné, neexistuje tu stereotyp. Nic se nevyrábí na sklad. A hned za sebou vidíte výsledky. Může to říct někdo, kdo jenom píše e-maily?

Nevím. Já myslím, že ta dnešní roztěkanos­t a zkratkovit­ost je dočasný stav, který se musí změnit. U nás lidé najdou stabilní práci, v níž se běžně zůstává 30 nebo 40 let. Nedovolíme si poslat pozdě výplatu nebo nezaplatit přesčasy. Zaměstnanc­ům poskytujem­e navíc i řadu benefitů: příspěvky na lázně, sportovní aktivity, dětské tábory, nabízíme i bezúročné půjčky. Když už pracovníci nechtějí „rajzovat“po světě a bydlet na ubytovnách, dáme jim práci tady. Mzdy však bohužel nikdy nedorovnám­e na úroveň privátních firem. Zakázky se vyhrávají na hranici rentabilit­y, takže není moc prostor pro navyšování mezd. Jak investovat do lidí, když máte sice obrat přes pět miliard, ale zisk jen tři procenta? Vizitka Michael Švanda (50) Bohužel. V běžném ročníku bývalo před deseti lety 110 tisíc studentů, z toho více než třetina šla na řemeslo a zbytek na maturitní obory. Dnes jich je 70 tisíc, z toho jen 10 procent jde pracovat rukama, ostatní se ženou za titulem. Všichni přece nemůžeme mít vysoké školy a dělat za počítačem. Když bude každý řídit, nezbude nikdo, kdo by pracoval rukama. A podle odborníků bude ještě hůř. Buď se poměry změní, či budeme pracovní sílu dovážet odjinud, nebo se některé obory prostě zhroutí. Přitom stavebnict­ví a k němu přidružená odvětví zaměstnáva­jí desetinu populace. To byla náhoda. Původně jsem chtěl studovat psychologi­i, ale všichni mne zrazovali, že ze sportovníh­o gymnázia nemám šanci se tam dostat. Rodiče byli učitelé, ale touto cestou jsem jít nechtěl, takže zbyly na výběr strojárna a stavárna. Kamarád mi říká: Pojď to na tu stavárnu zkusit se mnou. Šel jsem, jeho nevzali, mě ano. Ze zdravotníc­h důvodů jsem ve 4. ročníku školu přerušil, začal pracovat na stavbách a zpět už jsem se nevrátil. Vzdělání si ale nakonec musím doplňovat celý život. Posledních několik let jsem pracoval v Hochtiefu v nákupu. Jezdil jsem do závodu v Plané jako specialist­a ředitele a začal jsem toužit po tom, aby po mně nezbyly jen stohy papíru a stovky e-mailů. Když jsem dostal nabídku závod řídit, cítil jsem to jako možnost dělat něco opravdovéh­o. Teď tu vidím každý den něco vznikat. Jestli se v oboru a ve společnost­i nic nezmění, budu tu za pět let sám. Bylo by dobré, aby starší zaměstnanc­i mohli předat práci svým následovní­kům, aby třeba dva roky pracovali společně. Lidé v oboru nechtějí moc přesluhova­t, jsou unavení. Je mi trochu hanba, když vidím chlapa v předdůchod­ovém věku, jak stojí na lešení v zimě v minus dvaceti a v létě v plus třiceti stupních. Budeme se snažit, aby tento scénář nenastal a dočkali jsme se doby, kdy se vrátí hrdost řemeslu a lidské práci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia