Dnes Prague Edition

„Zákon musí být striktní“

- — Jakub Pokorný

Vúřadu pro dohled nad kampaněmi zatím dělá jen prvních pět lidí. Politolog Jan Outlý je členem vedení a i na poměry úřadu „jestřábem“. „Měl by se minimalizo­vat prostor pro obcházení. Proto je striktnějš­í přístup žádoucí,“říká v rozhovoru.

Uvedu první konkrétní příklad – výjezdy prezidenta Miloše Zemana do regionů. On tvrdí, že nedělá kampaň, ale jeho cesty tak vypadají. To nevadí?

Tam ještě nebyly vyhlášené volby. Ještě to nepodléhá režimu podle zákona. Až budou volby vyhlášeny, tak by bylo nejčistší, aby kraje s tímto byly opatrné (dnes Zemana v podstatě zvou – pozn. red.). Samosprávy se nemohou podílet na kampaních.

Dobrá, už teď premiér jezdí na spanilé cesty po krajích...

Pokud jde o premiéra, je potřeba probrat každou akci. Pokud jede na stranickou, neměl by k tomu využívat vládních prostředků a nemělo by to jít na náklady Úřadu vlády. Mělo by to jít po stranické linii. Je třeba asi posuzovat cíl akce.

Když využije premiér či ministr vládní limuzínu na volební mítink, má si propočítat cesťák a vykázat ho?

Je potřeba rozlišovat, jestli na ten výjezd jede jako ministr, nebo dělá kampaň. Pokud jede ministr dopravy otevírat dálnici, je to cesta, která souvisí s jeho funkcí. Pokud tam někdo bude rozdávat letáčky strany a v rámci proslovu bude propagovat stranu, tak je to kampaň. Ten zákon je na jednu stranu široký, na druhou stranu dobře vyložiteln­ý.

Co honoráře různých volebních manažerů, mluvčích a poradců – prý do toho také patří?

Ano, tak to vidím.

V ČSSD to byl donedávna Jan Birke, který bere poslanecký plat.

Bere plat za poslanecko­u práci. A pokud dělá volebního manažera, dělá to nad rámec práce poslance, a pokud za to něco bere, je to náklad kampaně. Pokud to dělá zadarmo, tak je to bezúplatné plnění, a tudíž také náklad kampaně.

U bezúplatné­ho plnění se prý má odhadnout i cena dobrovolní­ka a dát do účetnictví. Jak?

Interně jsme to nastavili tak, že u kandidátů, příbuzných a členů strany je cena obvyklá nulová. U ostatních by se to bezúplatné plnění promítnout mělo.

Jakou částkou by se to mělo promítnout?

Obvyklou částkou, kolik se platí brigádníků­m třeba za roznos letáků. My na to pak budeme zvědaví a budeme to posuzovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia