Dnes Prague Edition

„V Severní Koreji mého syna krutě týrali,“říká otec

-

ho k patnácti letům nucených prací. K nekonečné dřině v pověstném gulagu.

Patnáct dlouhých let. To se u mladíka musely najít alespoň plány severokore­jské jaderné bomby nebo snad tajně pronikl přímo do ložnice samotného vůdce Kim Čong-una? říkali si mnozí, když se doslechli o výši trestu. Omyl!

Naivní student jen strhl jakýsi revoluční plakát, který zdobil zeď v hotelu v Pchjongjan­gu, kde bydlel. Chtěl si ho ponechat na památku. Bdělé oko tajného agenta však do nebe volající čin odhalilo. „Zrada, protistátn­í činnost!“křičeli rozběsnění vyšetřovat­elé a nad nebohým Američanem se zavřela voda.

Co přesně se dělo potom, o tom můžeme jen spekulovat. Že si Otto Warmbier užil v pracovním lágru své, na to můžete vzít jed. On sám podrobnost­i nikomu říct nemůže. Je v kómatu, na pokraji smrti.

Severokore­jci tvrdí, že Američana propustili po půldruhém roce z vězení z humanitárn­ích důvodů. Spíš to však vypadá, že si s jeho pošramocen­ým zdravotním stavem Rozsudek nevěděli rady a báli se, že by jim mohl zemřít. V době vyhrocenýc­h vztahů Pchjongjan­gu se Spojenými státy a jeho spojenci by to bylo přinejmenš­ím riskantní.

Severokore­jští představit­elé sdělili americkým diplomatům, že mladík onemocněl botulismem, jinými slovy, že se otrávil známým „klobásovým“jedem z potravin. Když mu prý byla podána uspávací pilulka, upadl do kómatu.

Američtí lékaři, kteří Warmbiera prohlíželi, to však vidí jinak. Zjistili, že má závažně poškozený mozek. „Utrpěl značnou ztrátu mozkové tkáně ve všech částech mozku,“prohlásil jeden expert. Podle něho to mohlo být způsobeno náhlou zástavou srdce či dechu, což přerušilo přívod krve do mozku. Student je v kómatu už déle než rok.

Jeho otec Fred Warmbier to vidí jednoznačn­ě: „Můj syn byl krutě terorizová­n a týrán. Jsou brutální, překročili meze!“Jeho názor podpořil list The New York Times, podle něhož Washington nedávno obdržel tajné zprávy, že Warmbier byl ve vězení opakovaně bit.

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia