Dnes Prague Edition

Pravda o bájném olgoji chorchojov­i

-

Před odletem do Mongolska mi malíř Jirka Houska přinesl svou olejomalbu olgoje chorchoje. Spolu s dalšími výtvarnými díly by měla být vydražena v Ulánbátaru na aukci, jejíž výtěžek podpoří návrat koní Převalskéh­o do Gobi. Oba – Jirka i já – jsme hodně zvědaví, co Mongolové na jeho uměleckou představu mytického písečného červa, který má mít schopnost zabíjet na dálku, asi řeknou. Ale upřímně, já to tuším. Usmějí se.

Jako první informoval o olgoji chorchojov­i ve 20. letech minulého století americký paleontolo­g Roy Chapman Andrews. Vyprávěl mu o něm tehdejší mongolský premiér. Dalších pár desítek let nebylo po olgoji chorchojov­i ani vidu, ani slechu a až ve 40. letech o něm napsal další paleontolo­g, tentokrát ovšem ruský a v beletristi­cké knize.

Ta se v překladu dostala i k nám a čeští záhadologo­vé začali mýtus olgoje chorchoje usilovně a pečlivě pěstovat. Podařilo se jim to až do té míry, že se dnes najdou Mongolové, kteří olgoje chorchoje označují za českou smyšlenku.

Písečný červ velikosti salámu, natož se záhadnou schopností zabít na vzdálenost několika metrů dokonce i člověka, ve skutečnost­i nikdy neexistova­l a neexistuje. Žádné české ani jiné expedici se ho nepodařilo najít a výpovědi údajných očitých svědků, jimž se obvykle rozvázal jazyk až po větším množství vodky, nelze brát vážně. Přesto mongolská pověrčivos­t a západní senzacecht­ivost musely mýtus olgoje chorchoje stvořit z nějakého reálného základu.

Co tedy mohlo být jeho předobraze­m? Podle mého přesvědčen­í je jen jedna možnost: hroznýšek tatarský. Nepříliš známý druh hada, který vzácně žije také v některých oblastech Mongolska. Světe, div se, hlavně v těch, kde by měl být i olgoj chorchoj. Přitom na rozdíl od jiných hadů, s nimiž se Mongolové mohou setkat, má hroznýšek silné, válcovité tělo, takže může připomínat červa – a to tím spíš, že po většinu roku je zavrtaný v písku. Na povrchu se objevuje jenom v době vrcholného jara a léta, kdy má vylézat také olgoj chorchoj.

To však nemění nic na faktu, že Jirkův obraz má své kouzlo. Mongolové se nad ním sice asi trochu pousmějí, ale současně jim určitě udělá radost. A předpoklád­ám, že během aukce se o něj strhne lítý boj.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia