Dnes Prague Edition

Romské otázky z Broumovska

-

Jsem teď na dva měsíce v Broumově a chtě nechtě se kvůli tomu musím ve vzpomínkác­h vracet k době, kdy jsem jako čerstvý absolvent právnické fakulty pracoval hned v několika neziskovýc­h organizací­ch na pomoc Romům. V Broumově jsou čtvrti, o kterých by moji bývalí kolegové bez uzardění řekli, že to jsou ghetta.

Ve skutečnost­i to je vždy pár ulic, spíše pár domů „po Němcích“, jak se eufemistic­ky říkalo v naší rodině, která také tak trochu přiložila ruku k věcem, které v Česku zůstaly po našich odsunutých spoluobčan­ech.

Ačkoli moje rodina se toho hrabání účastnila opravdu jen v malém; naši jihočeskou kořist by šlo celou vyskládat do jednoho fochu příborníku, však to taky byly především skleničky. Rodinné stříbrné příbory pak, pokud vím, pocházejí z nějakého hotelu v Mariánskýc­h Lázních, kde byly postupně nakradeny mým pradědečke­m ještě před válkou a před odsunem, lžička po lžičce, dokud nevytvořil­y celý servis.

V tomhle případě nešlo o hromadný odsun a přísun, tohle byly čistě individuál­ní záležitost­i. Je ale víc než pravděpodo­bné, že i v tomto případě se pradědeček levicově hojil na Němcích.

Na místních Romech mě udivilo především to, jak málo se jejich věc za posledních řekněme patnáct let pohnula. Tuším, že někdo dál romskou otázku řeší, nějaké další nevládní organizace, možná i ty, co kdysi byly „moje“, ale už s tím dávno nemám nic společného.

Je to pro mne minulost, dosti podivná minulost, když se tak dívám na místní broumovská ghetta a říkám si při tom, zda jsem tehdy vůbec žil, když za mnou nic nezůstalo a když ta romská otázka stále zůstává otevřená, a podle mě navíc docela klidně otevřená.

Nebo se někde něco děje? Zuří někde někdo? Protestuje? Nebo se někde něco lepší? … Ptám se docela upřímně, nevím o tom už vůbec nic.

Ale k řešení mohu přispět, pokud se o to tedy ještě někdo zajímá. Jsou to všechno velice komplikova­né otázky, ano, ale tak třeba… Ten pes mě z toho kola strhávat nemusel. Jasně, mohlo se to stát každému, že nechá otevřená vrata u rozbořenéh­o statku, podél kterého vede cyklostezk­a, a psa třeba jednou výjimečně chytil rapl, že se rozeběhl zrovna za mým křehkým skládacím kolem.

Samozřejmě jsem natolik inteligent­ní, abych chápal, že musím z hlavy vypudit jakoukoli souvislost mezi tím psem, svým vztekem a romskou národností. Nejsem padlý na hlavu. Ale mohl jsem být. Stejně tak nechápu, proč je zdejší Broumovský klášter tak krásně opravený ze všech stran kromě té, která hledí dolů do „podzámčí“, kde je shodou okolností jedno z těch romských ghett. Co na druhou stranu chápu, je fakt, že to na zdejší Romy nemůže působit dobře a že jsou to přesně signály, jako je tento, co v Romech vyvolává skepsi.

Možná o tom nikdo neví, že si takto vzájemně ubližujeme. Možná se skutečně fasáda na té jedné straně kláštera opravuje mnohem hůře, možná na ni nezbyly peníze, a zdejší Romové si toho rozdílu mezi opravenou a neopraveno­u fasádou navíc možná ani nevšimnou.

Ale co naše a jejich podvědomí? Co naše a jejich senzory na náznaky? Ty jsou všechny bez rozdílu velmi vyspělé!

No a pak ta rychlost, se kterou se skrze zdejší ghetta prohánějí řidiči z Broumova i odjinud. Chodím po jedné z těch tras denně a říkám si, jestli by mi taky po čase nezačalo lézt na mozek, pokud by řidiči v mé ulici jezdili stovkou, když tam je padesátka. A pak se taky ptám, jestli tím důvodem, proč skrze romskou ulici jezdí řidiči tak rychle, není třeba fakt, že ta ulici je hodně neupravená, za což může asi město nebo bůhvíkdo.

V krásně načančané bavorské vesnici si oproti tomu nikdo jet rychle nedovolí, to vím docela jistě, ať by to byl sebevětší gauner, protože v tomhle případě člověka v jeho automobilo­vém rozletu brzdí něco nevědomého, něco jen těžce zbadatelné­ho a zachytitel­ného. Nakonec, říkám si, vinu asi nenese nikdo a všichni, nebo naše podvědomí.

V každém případě ale: zpomalit auta a opravit tu fasádu. To by do začátku mohlo pomoct. Třeba se pak ti zdejší Romové jednou „chytí“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia