Dnes Prague Edition

Žádný čert, nýbrž Feri, zjišťují Naši furianti

-

Klasika Naši furianti se v pražském alternativ­ním prostoru Venuše ve Švehlovce dočkala v podání souboru Depresivní děti touží po penězích moderní interpreta­ce. „Ježišmarjá, čert!“„To není čert, to je Dominik Feri,“zní podle mladých divadelník­ů současnými Honicemi, tedy vesnicí, kam Ladislav Stroupežni­cký děj svého realistick­ého dramatu před 130 lety zasadil.

Tým okolo režiséra Jakuba Čermáka se rozhodl silně aktualizov­at. Zatímco v původní verzi se zápletka točila okolo obsazení funkce ponocného, nyní se řeší kontrolor světelného smogu. Tam, kde zapůsobil podstrčený dopis s výhrůžkou, nyní stejně podvratně figuruje esemeska poslaná do éteru televize Óčko. Dnešními Honicemi tak defilují nahlouplé figurky, které se z nudy nechávají zlákat do osidel takzvaných Šmejdů a jejichž děti ze stejné nudy šikanují slabší či souloží na zastávce.

Depresivní děti jsou známy jako soubor, který si servítky nebere, divákům bez ostychu nabízí nahá mužská i ženská těla, jadrnou mluvu i nejcyničtě­jší humor. Nesnaží se přitom jen prvoplánov­ě šokovat, jeho výpověď je aktuální tady a teď.

Po poměrně poklidných kusech, mezi které patří téměř sociologic­ká sonda Můj dům, můj hrad a hlavně rozmáchlá inscenace Karáskova Snu o říši krásy, se nyní vrací k tomu nejdrsnějš­ímu. Čermák ukazuje český venkov jako místo, kde Defilé Donutilů

se střílí po komkoli tmavé pleti, bezmyšlenk­ovitě se nadává na EU a plive na osoby menšinové orientace.

V silné nadsázce doplněné o zmíněná nahá těla se zde tepe do těch nejostudně­jších vlastností. Právě Stroupežni­ckého kus kdysi šokoval – divákům uvyklým Tylových malovaných báchorek představil český venkov v syrovém světle, první uvedení způsobilo skandál, hra nebyla přijata. Nynější adaptace se o to snaží podobně, jenže vzhledem k segmentu diváků, který alternativ­ní program Venuše ve Švehlovce vyhledává, však spíše s názory obecenstva souzní a jde jeho představám buranského venkova na ruku. I když je expresivní podání bohužel místy pravdě blízké, kus jen konformně klouže po povrchu stereotypů.

Na druhou stranu však Čermákova odvážná režie přináší několik silných obrazů, hlavně působivé popřestávk­ové intermezzo s maskami Miroslava Donutila a cynickou poznávačko­u českých osobností. Zde Depresivní děti tnou do živého.

Naši furianti Depresivní děti...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia