Dnes Prague Edition

Strahov je meta, přestal jsem se honit

-

Kapela Kryštof příští rok oslaví čtvrtstole­tí. Příští týden vydá výběrovku nazvanou 25 a na září chystá dva koncerty na Strahově.

Na albu jsou i čtyři novinky, jež Kryštof točil v New Yorku, a fanoušky překvapí jejich zvuk, oproti starším nahrávkám vyspělejší. „Říkali jsme si, že když jsou na ‚bestofce‘, musí být taky nejlepší,“tvrdí zpěvák kapely Richard Krajčo. Byl to obrovský zážitek a zkušenost. Dělalo tam na tom s námi dvanáct lidí včetně kytarových techniků, sound engineera, hlavního producenta a několika koproducen­tů. Bylo to natáčení se vším všudy jako za starých časů. Takhle to každá kapela z Česka v cizině asi nemá.

Ty čtyři písničky nás vyšly asi jako dvě až tři desky v Česku. Ale své finance ovládáme sami a dva roky jsme si na to šetřili. Ne, vybrali jsme je a natáčeli speciálně na bestofku. Je to skoro EP, čili si říkáme, že nová deska může vyjít až třeba v roce 2020. ... a zjistili jsme to i podle možností výroby.

V tom množství, které si fanoušci nakonec objednali, jsme narazili na spoustu problémů. Původně jsme chtěli stodvaceti­minutovou kazetu. Jenže jak se to dnes vyrábí na koleni, tak se zjistilo, že při vyšším počtu než tři sta kusů půjdou udělat jen dvě šedesátky v jednom obalu. Stodvacítk­y prostě nejsou. No ano, já mám takhle dodnes třeba výběrovku Olympiku. A tak jsme nechali vyrobit velký booklet pro dvojkazetu. Jenže při konečném počtu objednávek – osm set tří kusů – se zjistilo, že tolik velkých krabiček ani není a nestihnou se dovyrobit. Takže nakonec budou dvě různé kazety. Já jsem fanouškům slíbil, že všechny očíslujeme a podepíšeme. Čeká nás tedy 1 606 kazet... Největší koncert První tři! Všechny mám ještě doma, teď jsem si totiž vyžebral na Facebooku Mikrokosmo­s, který mi chyběl. Našel jsem ho na nějakém bazaru za čtyři stovky, ale dotyčný ho mezitím prodal. Nakonec mi ho poslal zadarmo jeden fanoušek, který ho měl na kazetě dvakrát. do ruky kytaru. A když jsem teď té mety dosáhl, tak nějak jsem se přestal honit za senzací. Tady od revoluce byly jen dvě kapely, co to dokázaly – Lucie a Kabát. A teď se k nim přidá Kryštof z Havířova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia