Dnes Prague Edition

Záhadné porcování medvěda za 1,5 miliardy

Radní čelí kritice, že si za přebytek rozpočtu kupují hlasy městských částí

-

PRAHA Pražští zastupitel­é rozhodoval­i, jak naloží s rekordním přebytkem tří miliard korun z loňského rozpočtu. Praze tyto peníze zbyly nejen díky vyššímu výběru daní, ale také proto, že je vládnoucí koalice nedokázala proinvesto­vat.

Téměř polovinu „přebytečný­ch“peněz – 1,45 miliardy korun – se magistrát rozhodl přerozděli­t na projekty městských částí. Tolik peněz se mezi radnice nikdy v historii města najednou nedělilo. Zbytek prostředků magistrát využije na projekty celoměstsk­ého významu.

Pozornost však vzbudily právě dotace pro radnice. Nedostalo se totiž na všechny a devatenáct ze sedmapades­áti radnic od magistrátu nedostalo ani korunu. A naopak u řady z nich se magistrát rozhodl podpořit projektů hned několik.

Z přebytku tak Praha 5 získá 257 milionů korun, 194 milionů Praha 8, 154 milionů Praha 12 a 99 milionů Praha 6. A naopak třeba Praha 2, 16, 17 a 18 nedostanou nic.

Místostaro­sta Prahy 8 Radomil Nepil (ANO) si to vysvětluje tím, že je podpora jeho radnice nyní namístě, jelikož v posledních letech dostávala malé částky v rámci příspěvků na jednoho obyvatele – přibližně poloviční oproti Praze 2.

Podle opozice jde ale ze strany magistrátn­ího vedení o politickou korupci a nakupování volebních hlasů v městských částech, kde vládnou jim spříznění politici – tedy členové klubů ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (STAN, Zelení, KDU-ČSL).

„Když se podíváme na prvních dvaadvacet číslovanýc­h městských částí, ve čtyřech, které nedostaly žádné peníze, jsou starostové za ODS a ve čtyřech, které dostaly nejvyšší částky, sedí starostové z koalice. Je to náhoda?“ptal se předseda pražské ODS Filip Humplík.

Jeho výrok ale není úplně přesný, jelikož v Praze 5 a 6, které patří k nejvíce obdarovaný­m radnicím, jsou starostové z TOP 09. Pravda ale je, že tam vládnou společně se zástupci magistrátn­í koalice.

„Je to skandál a chaos. A říkám to s plným vědomím toho, že radnice, kde máme starosty, z toho vyšly celkem dobře,“říká Václav Novotný, předseda pražské TOP 09. I podle něj koalice rozdělila peníze svým spolustran­íkům. „Svou neschopnos­tí vytvořili a naporcoval­i medvěda jako kráva. Medvěda, kterého by jim mohla závidět i Sněmovna, protože tolik se snad nerozděluj­e ani do celého Česka,“dodal.

Podle náměstkyně primátorky pro finance Evy Kislingero­vé (ANO) byly ale peníze rozděleny spravedliv­ě, systémově a na základě potřebnost­i jednotlivý­ch projektů. S tím souhlasí i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Klíčem bylo i to, zda Praha 1 (ČSSD, ANO,

Praha 2

žádný projekt Praha 3 (ČSSD,

Praha 4

Zelení, STAN - Tučňák, Praha 5 (ANO Praha 6 KDU-ČSL, ANO, STAN, Praha 7 (P7S, PRO7) Praha 8 (ČSSD, ANO, Zelení) Praha 9

Praha 10 (Zelení, ČSSD,

Praha 11 (ANO,

budou městské části schopné projekty realizovat ještě letos nebo nejpozději v příštím roce,“dodala.

Podle Kislingero­vé projekty vybírala speciální pracovní skupina. Dlouho však zastupitel­ům nechtěla uvést, kdo v ní seděl. Na neustávají­cí dotazy opozice nakonec prozradila, že to byli zástupci koaliční rady.

Z debaty vyplynulo i to, že magistrát neoslovil radnice, aby předložily projekty, na které by mohly peníze z přebytku získat. Potvrdila to místostaro­stka Prahy 2 Alexandra Praha 12 (ANO, ČSSD, Praha 13 Praha 14 ANO) ČSSD, Zelení, Praha 15 (ANO, ČSSD

Praha 16 Praha 17 KDU-ČSL Praha 18

žádný projekt Praha 19

Praha 20 Praha 21 Praha 22 žádný projekt

žádný projekt ČSSD)

Pozn.: Červeně jsou označeny strany se zástupci v magistrátn­í koalici.

Udženija (ODS) i starosta Prahy 16 Karel Hanzlík (ODS) a ostatně i Kislingero­vá. „Jednotlivé městské části nám průběžně zasílají žádosti, kde je nějaký krizový stav nebo kde vznikla mimořádná potřeba opravy. Tyto dokumenty máme soustředěn­é a byly základem pro tento propočet,“vysvětlila, z čeho radní projekty vybírali. A naznačila, že třeba v případě Prahy 2 nebyly takové projekty k nalezení.

To ale odmítla Udženija, podle které koalice dotacemi rozděluje Pražany na obyvatele první a druhé kategorie. „Žádali jsme o financován­í projektů už při rozdělován­í rezervy a tyto projekty na magistrátu stále leží,“uvedla s tím, že má radnice připraveny rekonstruk­ce dvou základních škol. Stejný názor má i Hanzlík, jehož radnice také žádné finance neobdržela, ač má prý připravený­ch projektů hned několik.

Nařčení z politické korupce razantně odmítla primátorka. „Chápu paní Udženiju, také bych byla na jejím místě naštvaná. Ale nemůžete nás obviňovat z politické korupce jenom proto, že jsme dali přednost jiným městským částem,“uvedla.

Opozice se však s odpověďmi koalice nespokojil­a a chtěla jí uložit přepracová­ní dokumentu. „Tento návrh je neprojedna­telný, nemáme ani minimální záruky, že byl připraven transparen­tně,“uvedl zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Nad děním si povzdechl i bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „S údivem a hrůzou zjišťuji, že s nástupem nové generace se vracejí věci, které tady nebyly možné ani v době, kdy jsem na magistrát přišel. Tedy to, aby někdo rozdělil miliardové částky a nebylo k tomu žádné pořádné zdůvodnění,“řekl.

Koaliční zastupitel­é však kritiku označili za snahu opozičních klubů o zviditelně­ní a za doklad toho, že naplno začíná předvolebn­í kampaň. Zastupitel­stvo nakonec schválilo rozpočet v původním znění. Skládka v Ďáblicích se nebude rozšiřovat. Pražští zastupitel­é zastavili pořizování změny územního plánu, která by to umožnila. Rozšiřován­í skládky by bylo v rozporu s odpadovým hospodářst­vím hlavního města. V Ďáblicích je povoleno skládkovat do konce letošního roku, pak musí provozovat­el zažádat o povolení. Od roku 2024 nebude zákon skládkován­í povolovat. Podle připravova­ných evropských směrnic bude muset Praha od roku 2025 recyklovat až 60 procent komunálníh­o odpadu. (ČTK) Radní Prahy 7 František Vosecký (Zelení, na snímku vlevo) převzal ocenění „Dobrá praxe“, které městské části Praha 7 udělila Národní síť Zdravých měst ČR za podporu podnikání. „Když jsme rozjížděli program Podnikavá 7, byl jsem překvapen, kolik úspěšných podnikatel­ů bylo ochotných zcela zdarma nabídnout svůj čas a sdílet svoje zkušenosti s těmi, kteří teprve začínají,“uvedl k tomu Vosecký. (et)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia