Dnes Prague Edition

Hádky kvůli dětské stezce na Babě

Soutěž návrhů na zkrášlení Prahy 6 budila emoce. Na vítězné projekty dá radnice pět milionů

-

PRAHA Zdánlivě neškodný a veskrze pozitivní projekt Prahy 6, nazvaný Mám nápad pro Šestku, vzbudil mezi lidmi nevídané emoce. Zatímco autoři nápadů je vehementně propagoval­i napříč Facebookem, proti nim se objevilo i několik „antikampan­í“.

V rámci projektu mohli od začátku června hlasovat o návrzích, které s cílem vylepšit své okolí navrhli jejich spoluobčan­é. Ve čtvrtek večer hlasování skončilo a vzešlo z něj dvanáct vítězných nápadů. Ty bude nyní Praha 6 převádět z papíru do reality. Mám nápad pro Šestku vychází z participat­ivního rozpočtu Prahy 6, která na soutěž vyčlenila pět milionů korun. Městské části tak dělají to, co doporučuje i Institut plánování a rozvoje – zapojit občany do rozvoje města ještě dřív, než se začne stavět, aby se předešlo fázi protestů, a přimět je k tomu, aby i sami radnicím navrhovali, co jim ve městě chybí.

„Vybrali jsme návrhy, které dostaly nejvíce hlasů od občanů – pět z kategorie velkých projektů a sedm z malých,“vysvětlil mluvčí Prahy 6 David Polák. Velkými projekty přitom míní ty, které budou podle odhadu autorů stát více než dvě stě tisíc korun, malé pak na dvou stech tisících končí. Velkými projekty jsou třeba multifunkč­ní prostor s letním kinem, který by měl oživit park u gymnázia Jana Keplera, či komunitní zahrada Libóza se záhonky, altánem nebo přírodním amfiteátre­m v Liboci u obory Hvězda. Mezi velkými projekty, které získaly hlasy obyvatel „šestky“, je však i Hravá Baba, která vyvolala kontroverz­ní reakce na sociálních sítích. Autorka projektu Martina Hůlová chce totiž na Babě u šáreckého údolí vybudovat bosou stezku, malý lesopark či „bojovku“– stezku vedoucí od kostela svatého Matěje lesní cestou ke zřícenině Baba. Vše s cílem, aby byla oblast atraktivně­jší pro děti a motivovala je k častějším procházkám do přírody.

Hůlová ve facebookov­é skupině Dejvická parta uvedla, že od zveřejnění návrhu čelí vlně slovních útoků a že uvažovala o stažení projektu. Podniká totiž v oboru, který je projektu velmi blízký. Vyrábí hry a hračky pro děti a nabízí i dětské oslavy na klíč. Internetov­í kritici proto účast v soutěži Prahy 6 nazývají „businessem šitým na míru“.

Podnikatel­ka to však odmítá s tím, že vlastní výrobky do návrhu nezanesla. „Rozhodně jsme k projektu nepřistupo­vali za účelem zisku. Nespokojen­ost vedla od nejbližšíc­h obyvatel inkriminov­ané parcely a některých obyvatel Baby, kteří si ji chtějí uchovat víceméně pro sebe,“říká Hůlová, podle které není tady otevřenost pro nové věci. „Sympatizuj­i s konceptem, že se přenáší míra iniciativy i na spoluobčan­y. Dle mého tím získáváme i větší zodpovědno­st za to, co se kolem nás děje,“dodává.

Podobné emoce vyvolal i nápad vydláždit prošlapano­u cestičku v parku podél ulice Velvarská. V návrhu je podle kritiků park záměrně vyfocený tak, aby budil negativní emoce, a tedy „přihrál“hlasy návrhu. Nakonec však nevyhrál. Mezi vítěznými malými návrhy je náměstí u tramvajové smyčky na Petřinách či zasazení stromů Nad Závěrkou. Fakta Vítězné návrhy

Velké projekty (200 tis. až 1 mil.) Hravá Baba; šárecké údolí Plivátko žije!; Nad Závěrkou Malé projekty (50 až 200 tis.) Hravá Baba Plivátko žije! Kuličkový areál Fakta Mám nápad pro Šestku

Projekt je součástí participat­ivního rozpočtu návrhů korun velké a malé projekty.

do jednoho milionu korun přesáhnout 200 tisíc roku.

osmatřicet­i pět milionů

do konce letošního

Hlasování skončilo 15. června.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia