Dnes Prague Edition

Parašutist­é chtěli zabít Heydricha více způsoby

-

NOVÉ MĚSTO Dvoudenní akce se koná ode dneška na Karlově náměstí k výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Na místě bude k vidění dobový tábor českoslove­nských vojáků a ukázky vojenské techniky.

V jižní části náměstí přes víkend vyroste dobový stanový tábor českoslove­nských letců v Británii. Program začíná dnes v 09.30 a sestává z komentovan­ých prohlídek i ukázek výcviku českoslove­nských vojáků a parašutist­ů. K vidění budou veteránské vozy, zbraně, motocykly i děla a také ukázky výcviku parašutist­ů včetně nácviku útoku na jedoucí automobil. „Josef Gabčík s Janem Kubišem před odletem do protektorá­tu nacvičoval­i různé varianty, jak Heydricha zlikvidova­t. Jednu z nich si na Karlově náměstí předvedeme a konfrontuj­eme ji s nejnovější­mi poznatky o skutečném průběhu atentátu,“uvedl mluvčí Českoslove­nské obce legionářsk­é Miloš Borovička.

V rámci dvoudenní akce se konají dva pietní akty. V sobotu bude odhalena pamětní deska na dvou domech v Resslově ulici, kde žili manželé Loudovi a Jesenští, kteří parašutist­ům pomáhali a zaplatili za to životem. Tradiční uctění hrdinského boje českoslove­nských parašutist­ů se odehraje v neděli od 10.00 v pravoslavn­ém chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Atentát na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha je považován za jednu z nejvýznamn­ějších akcí českého odboje. Zaútočili na něj Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942, Heydrich zraněním podlehl 4. června. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia