Dnes Prague Edition

Nové zákazy kouření: i na ulici

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Když začal poslední den v květnu platit nový protikuřác­ký zákon, který zakazuje kouření v restaurací­ch a hospodách, tvrdili někteří jeho kritici, že se konflikt mezi kuřáky a nekuřáky pouze přesune z interiérů hospod ven.

Statistiky pražské městské policie po více než dvou týdnech účinnosti nového zákona dávají kritikům částečně za pravdu. Výrazně totiž přibylo stížností na rušení nočního klidu a také přestupků proti veřejnému pořádku.

Praha by ale mohla některým problémům předcházet například vyhláškou podobnou té, která zakazuje v centru města pití alkoholu na veřejnosti.

Od konce května odhalili strážníci na území celé Prahy celkem 1 452 přestupků týkajících se rušení nočního klidu. „Za stejné období v loňském roce to bylo pouze 1 137 přestupků. Jedná se tedy o téměř třicetipro­centní nárůst,“uvádí mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Z velké části přivolali strážníky na místo lidé, kteří zavolali na jejich tísňovou linku 156.

Strážníci museli vyjíždět od začátku června k více než sedmi stovkám udání na rušení nočního klidu a nejméně třem stům případů kvůli kouření.

Omezení vyhláškou

Nárůst stížností od rezidentů potvrzují i samotné restaurace. „Určitě jich je teď víc. Je jasné, že když musí lidé kouřit jen venku, bude lidem pod okny postávat více lidí s cigaretami,“říká Jaroslav Tesařík, provozovat­el hostince Prašivka na Letné v Praze 7.

Podnik byl do konce května kuřácký. Teď podle Tesaříka chodí devadesát procent hostů pravidelně kouřit ven, což někdy nelibě nesou právě obyvatelé vyšších pater.

Podle předsedy sdružení nájemníků Milana Taraby by se problémům pramenícím z toho, že před restaurace­mi vyfukují jejich hosté rezidentům kouř do oken, dalo předcházet dalším zákazem.

Jako zákaz pití

„Na domě v místě, kde se shlukují kuřáci, bude muset být cedule zákaz kouření,“uvedl před časem v pořadu iDNES.cz Rozstřel Taraba.

Jak potvrzuje vedení Prahy, taková možnost reálně existuje. Kouření na ulici ale nemůže cedulí zakázat ani majitel domu, ani provozovat­el restaurace nebo baru, ale pouze hlavní město.

Omezovat aktivity ve veřejném prostoru totiž může jen samospráva. „Stejně jako lze vyhláškou zakázat v některých ulicích pití alkoholu na veřejnosti, je možné zakázat kouření,“popisuje náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia