Dnes Prague Edition

ČSSD Paroubka nechce. Prý jí škodil

- — Vojtěch Srnka

Chvíli se zdálo, že se bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek přiblížil svému návratu do mateřské strany. Narazil ale na stranické stanovy a taky nelibost některých sociálních demokratů. Stranu totiž v říjnu 2011 opustil a založil si vlastní.

Informace o Paroubkově návratu se provalily na sobotní konferenci ČSSD, kde se strana chtěla naladit na blížící se volby. V poslední době jí klesly preference, vyměnila vedení a naštvaní straníci pomalu vyčerpali seznam glos k hodnocení neustálých přešlapů.

„K sociální demokracii mám ideově blízko a vždycky jsem měl. A ta strana je v těžké situaci, tak ji chci aspoň morálně podpořit,“zdůvodnil svůj návrat serveru iDNES sám Paroubek. I on sám se nyní vyrovnává s rozchodem s manželkou Petrou.

Do ČSSD se pokoušel vstoupit už od konce loňského roku. Spekuloval­o se o Liberci, zkoušel to v Praze, až nakonec zakotvil v Cerhenicíc­h na Kolínsku. Zdejší buňku už roky ovládá cerhenický starosta Marek Semerád, kdysi spjatý se středočesk­ým exhejtmane­m Davidem Rathem. Ač někde Paroubek zastání našel, jeho šance se o moc nezvýšily. Podle stanov ČSSD je návrat do strany složitější.

Ten, kdo stranu opustí a vstoupí do jiné, musí dostat pro návrat zelenou od krajské organizace, kde působil před svým odchodem. To je v Paroubkově případě Praha. Jenže ta jeho návrat už před časem odmítla.

Bez šance

„Krajský výkonný výbor ČSSD Praha nevidí jakoukoliv šanci, že by schválil případnou přihlášku Jiřího Paroubka o opětovný vstup do ČSSD, ze které na vlastní žádost v roce 2011 vystoupil,“uvedla pražská organizace v prosinci k případnému návratu svého někdejšího předsedy. Paroubek prý totiž straně několik let schválně škodil se svou stranou LEV 21, argumentuj­í pražští sociální demokraté.

Že by pražská organizace byla Paroubkově návratu příliš nakloněná, nelze předpoklád­at ani kvůli tomu, že se jí v dnešní ČSSD podařilo získat opravdu zásadní vliv.

„Je to bublina, která za to ani nestála,“nepředpokl­ádá tak jeho návrat ani nový volební lídr strany Lubomír Zaorálek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia