Dnes Prague Edition

Uniformy, děla a jazz jak za války

Poslední chvíle parašutist­ů připomněla sehraná scéna v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje

-

PRAHA „Veliteli, k svátku pro tebe máme kalíšek pálenky. Je od Maliny! Taky tvarohové a makové buchty,“povídají si mladí muži v kryptě pravoslavn­ého kostela svatého Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Jeden z nich žádá velitele o půlhodinov­ou propustku. „Ale jen na třicet minut, ne jako posledně!“kárá jej na oko přísně velitel.

Kryptu osvětluje jen pár svíček. Tentokrát v ní jsou herci. Ve skutečnost­i těmi mladými muži byli českoslove­nští parašutist­é, kteří se v kryptě ukrývali po atentátu na zastupujíc­ího říšského protektora a vrcholného nacistu Reinharda Heydricha – Adolf Opálka, Jan Kubiš, Josef Gabčík, Josef Valčík, Jan Hrubý, Jaroslav Švarc a Josef Bublík. Nad kamarádsko­u atmosférou se jen lehce vznáší tíseň a strach z věcí příštích. O den později mladíci položí život za vlast v boji proti stonásobné přesile.

Pětasedmde­sát let po úspěšné operaci Anthropoid byl Národní památník hrdinů heydrichiá­dy i s kryptou zdarma přístupný. A plný lidí. „Víš, co znamená lebka na té čepici?“ptá se u vitríny s nacisticko­u uniformou matka své asi desetileté dcery. „Smrt?“hádá dívka. Nebyla daleko od pravdy. Co všechno parašutist­é obětovali, na příchozí dopadalo spíš v kryptě než na nedalekém Karlově náměstí, kde na připomínku parašutist­ů probíhala akce Muži odplaty. Tam na trávníku vyrostl dobový vojenský tábor.

Lidé se mohli podívat, jakou vojáci používali techniku či jak se tehdy v provizorní­ch podmínkách operovalo. Různé varianty útoku na Heydricha a výcvik parašutist­y pak ukazovaly secvičené scénky. Diváci se dozvěděli, že měl každý parašutist­a pod kombinézou oblek i s kloboukem, aby v cíli splynul s davem. Akce jen za sobotu přilákala stovky lidí a v neděli se přidali další. Uvolněnou víkendovou atmosféru umocňoval znějící jazz a swing a nezničily ji ani výbuchy z děl. „Jsem ráda, že je tu hodně mladých lidí a že si to dostanou do hlavy a do srdce,“říká Magdaléna Urbanová, která přijela z Českých Budějovic. Na konci války jí bylo šestnáct.

Jedenáctil­etý Marek Cikhar přišel hlavně kvůli vystaveným autům a zbraním. Hádá, že by čin Kubiše s Gabčíkem zopakovat neuměl. „Asi bych se hodně bál,“míní s tím, že odvahu by mu dodal až vztek na to, co se děje s jeho zemí. „Bral bych to tak, že na mě lidé spoléhají,“dodal. Českoslove­nské vojáky v dobových uniformách ve stanech Muži odplaty hrálo zhruba osmdesát mužů. „Báli jsme se být takhle v centru města, přece jen Karlovo náměstí nemá nejlepší pověst a je tady spousta podivných individuí. Ale jakmile jsme sem nastoupili v uniformách, bylo po problému. Asi z nás čišel respekt,“popisuje Miloš Borovička, mluvčí Roty Nazdar, která Muže odplaty spolu s Českoslove­nskou obcí legionářsk­ou zorganizov­ala.

Komparz sehráli nadšenci z Prahy, Brna či Českých Budějovic. „Každý voják má svou uniformu a mnohdy jich má několik. Způsobuje to rodinné rozbroje, protože muži často mají větší skříně než ženy, aby se jim tam všechny uniformy vešly,“vypráví Borovička s tím, že základní výstroj – i vzhledem k tomu, že se vše šije tak jako před pětasedmde­sáti lety – vyjde na patnáct až dvacet tisíc korun.

A zatímco Češi s převlečený­mi herci vzrušeně diskutoval­i o detailech Anthropoid­u, procházejí­cí německý turista ze Stuttgartu neměl ani ponětí, do jak významné éry se právě přenesl. „Na Heydricha někdo spáchal atentát? O tom nic nevím,“poznamenal překvapeně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia