Dnes Prague Edition

VELKÝ TEST ZMRZLIN

Jak dopadly oblíbené ruské zmrzliny. A které jsou podle tradiční receptury.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES Nasycený...). (viz box

Jistý bonmot praví, že všechno dobré, co k nám kdy přišlo z Ruska, bylo zmrzlé: lední hokej, pohádka o Mrazíkovi a ruská zmrzlina. Hokej jsme sice Rusy naučili hrát my a Ivánek i Nasťa mají časy největší slávy za sebou, ale pravé „moroženoje“si Češi opravdu zamilovali.

Například mražený sendvič značky Prima patří podle průzkumu agentury AC Nielsen v Česku mezi pět nejoblíben­ějších nanuků. V mrazicích boxech supermarke­tů ale najdeme nejméně dalších patnáct značek ruských zmrzlin. A když je venku 30 stupňů, bývá mražený krém mezi dvěma oplatkami velice rychle vyprodaný.

Otázka ovšem zní, co si v obalu s kupolemi Chrámu Vasila Blaženého či Mrazíkem vlastně kupujeme. Skutečně chutnou a kvalitní smetanovou zmrzlinu, nebo průmyslový prefabriká­t z rostlinnéh­o tuku?

MF DNES se proto rozhodla ruské zmrzliny neboli plombiry otestovat. Redakce vybrala dvanáct vzorků, jež nesly označení „ruská zmrzlina“, „moroženoje“či „plombir“.

Odborných analýz se ujala zkušební laboratoř Státního veterinárn­ího ústavu v Praze (SVÚ), která měla za úkol ověřit podíl tuku ve zmrzlině a zjistit, zda v náplni je, či není jiný než mléčný tuk.

Když ruská, tak smetanová. Nebo ne?

Podle ruských norem totiž musí náplň originální­ho plombiru tvořit zmrzlina výhradně z mléčného tuku o obsahu od 12 do 20 procent.

Jistě, tyto normy se nás netýkají, na ruské zmrzliny v Česku se však vztahuje vyhláška č. 397/2016 Sb., protože až na jedinou výjimku všechny nesou označení „mražený smetanový krém“. A to znamená, že nesmějí obsahovat žádné rostlinné tuky a obsah těch mléčných musí být minimálně 8 procent.

A realita? „Kromě jednoho vzorku nezjistila analýza triglyceri­dů jiný než mléčný tuk,“shrne závěry Jan Rosmus, vedoucí laboratoře SVÚ. Čili všechny smetanové vzorky splnily podmínku na složení tuku.

Jiná situace je v případě jeho množství. Výrobcům se totiž nedařilo tak dobře trefit hodnoty uvedené ve výživových tabulkách na obalu.

Pozor na kokosový tuk!

Mraženým krémem, který se vymyká všem vzorkům, je Ruská zmrzlina Algida společnost­i Unilever.

V ní nenajdete jiný než rostlinný tuk, podle analýz jde konkrétně o kokosový olej. To ostatně výrobce bez vytáček přiznává i na obalu.

Problémem je, že kokosový tuk je podle několika odborných studií z hlediska vzniku a rozvoje srdečněcév­ních onemocnění považován za vůbec nejhorší alternativ­u.

„Na výrobu mražených krémů se používají tuky z palem, které obsahují vysoké množství nasycených mastných kyselin. V případě kokosového tuku je jich přibližně 90 procent,“vysvětluje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT, z čeho pramení rizikovost kokosového tuku

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia